Здраве Новини Общество

Българите са сред най-недоволните и финансово пострадали от пандемията в ЕС

Жителите на Унгария, България, Италия, Гърция и Испания са отчели най-много финансови проблеми по време на пандемията от коронавирус. Данните са представени в ново проучване сред гражданите на Европейския съюз, цитирано от БНТ.

Според представената в проучването информация, датчани, нидерландци, шведи, финландци и австрийци са преодолели най-леко и с най-малко финансови проблеми периода на пандемията.

Малко над половината (58%) от анкетираните в Европейския съюз са заявили, че са срещнали финансови затруднения по време на коронавирусната епидемия.

Анкета на Европейския парламент е проведена в периода от началото на пандемията до края на април 2020 г. 1/3 от включилите се в проучването – граждани на ЕС, се оплакват най-вече от загуба на доход (30%). 23 5 посочват като най-сериозна последица безработицата, невъзможност да плащат наем или кредити са посочили (14%), а 9% заявяват, че имат проблеми с осигуряването на храна за „нормално съществуване“.

Един на всеки десет европейци, изправени пред финансови проблеми по време на пандемията, заявява, че е потърсил финансова помощ от семейство или приятели, а 3% са заявили, че са изправени пред фалит.

Цели 69% от анкетираните от Европейския парламент са се застъпили за по-силна роля на ЕС за разрешаване на пандемичната криза, като най-голяма е подкрепата на тази идея в Португалия и Ирландия, а най-ниска – в Чехия и Швеция.

Шест от десет респонденти смятат, че държавите-членки не са показали достатъчно солидарност по време на пандемията, а 22% казват, че са изцяло недоволни от проявата на солидарност в ЕС. Италия, Испания и Гърция са най-недоволни, а ирландците, нидерландците и датчаните са най-подкрепящи европейската солидарност.

Трима от четирима анкетирани споделят, че са “чували, виждали или чели” за мерките, които ЕС предприема в отговор на пандемията, а една трета от тях казват, че знаят какви са мерките. Половината (52%) от европейците, запознати с мерките на ЕС, признават, че не са доволни от направеното до момента. Най-недоволни са Италия, Испания и Гърция, следвани от Австрия и България.

Сред 42%, които са доволни от отговора на ЕС на пандемията, повечето са нидерландци, финландци и датчани, сочи проучването на Европейския парламент.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *