Крими

15 години затвор висят над главата на сутеньор от Балчик в Полша

Обвинителен акт срещу 53-годишния жител на Балчик Кадир Сали за търговия с хора и получаване на приходи от проституция е внесъл в Окръжния съд в Гданск прокурор от Поморския отдел на Департамента по въпросите на организираната престъпност и корупцията, съобщи говорителката на Националната прокуратура на Полша Ева Бялик. Текстовете от Наказателния кодекс, по които е обвинен Сали предвиждат до 15 години затвор.

Кадир Сали беше в групата на дузината особено опасни престъпници с български корени в района на Поморието, за които „Монитор“ разказа м. г., че се издирват от години, но се укриват от правосъдието.  Сали и брат му Павел П. бяха обявени за издирване преди пет години. Третият член на бандата им беше синът на Кадир – Сашо С.

Тримата мъже си устроили царски живот в Поморието, на брега на Балтийско море в Северна Полша, като завъртели мрежа от три проститутки – две с български паспорти и една полякиня. Това станало между юли 2013 и септември 2014 година, когато прехвърлили в страната две жени от България, а на място наели и една местна. Шеф на „предприятието“ бил Кадир, всеки персонално отговарял за една от проститутките, но живеели шестимата в обща комуна. Парите отивали за покриване на разноските за жилище и помещение за секс, храна и луксозни стоки за мъжете. Когато се налагало Кадир Сали да отсъства, вр. и. д. главен сутеньор изпълнявали синът му или брат му. Проституиращите жени с български паспорти в Полша вероятно са стотици, но случаят с групата на Сали бил по-особен заради жестокостта, която мъжете прилагали спрямо жертвите си.

При най-малкото непослушание жените били пребивани, унижавани. Когато и това не помагало, волята им била пречупвана с глад. Гладуването било най-честото наказание на една от жертвите, която изкарвала и най-малко пари с тялото си. Според прокуратурата жената търпяла, защото не знаела нито дума на полски, не разполагала с никакви пари и нямала възможност да се върне в родината си. Освен че трябвало да проституират, жертвите на групата трябвало да се грижат и за домакинството на тримата мъже, да перат, чистят и готвят.

Дейността на шайката била разбита от граничари от Морския отдел на Граничната стража на Полша през есента на 2014, когато една от проститутките не издържала и проговорила пред полицаи. При акция на граничарите бил арестуван Сашо С., но баща му и чичо му успели да избягат. Кадир Сали бил открит в Балчик и арестуван по Европейска заповед за арест през декември м. г., след което го предали на поляците. Павел П. продължава да се издирва. Сашо С. е осъден още през 2016 година на 3 години затвор и парична глоба.

Източник: monitor.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *