Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

В Добрич монтират респиратор, дарен от Lidl и Kaufland

Осем броя американски микропроцесорни респиратори, модел CrossVent 3+, окомплектовани с необходимото допълнително оборудване и консумативи, са доставени в България и в следващите дни ще бъдат монтирани в осем регионални болници в страната. Една от тях е МБАЛ Добрич.

Дихателните апарати са част от дарението, оповестено в края на март от Lidl и Kaufland, и ще покрият нуждите на болници във Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник и Разград. Изборът на болниците е направен от Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

„Радваме се, че за по-малко от два месеца успяхме да организираме доставката на апаратите и то в условия на завишено търсене в световен мащаб, рестрикции в износа и риск от отмяна на презокеанска доставка. Вярваме, че чрез тях ще подпомогнем усилията на всички медицински специалисти, които са на първа линия в борбата с коронавируса извън София и големите градове, където предизвикателствата са също огромни“, заявиха в съвместно изявление управителите на Лидл България - Милена Драгийска и на Kaufland България - Иван Чернев.

Лидл България и Kаufland България дариха 300 000 лева за закупуването на 8-те дихателни апарата, предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването. Двете компании обединиха усилията си в ситуация на извънредно положение и в желанието си да дадат своя принос в борбата с разпространението на коронавируса у нас и грижата за здравето на българските граждани. Стойността на 8-те респиратора възлиза на 290 880 лв. Останалата част от сумата вече е дарена по сметката на Министерството на здравеопазването за подпомагане на лечебните заведения, в които се приемат пациенти с коронавирус.  

c