Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ще се търси европейско финансиране за основен ремонт на ученическото общежитие в Добрич

Извършване на цялостен ремонт на ученическото общежитие в Добрич не е по силите на градската хазна. Ще се търси финансиране от европейски или национални програми, тъй като е нужна много голяма сума, стана ясно на вчерашната сесия на Общинския съвет.

Досега със собствени средства е правено по-скоро освежаване на помещенията, както и осигуряване на самостоятелен санитарен възел във всяка стая, посочи зам.-кметът д-р Емилия Баева.

„Всички знаят, че ако условията в общежитието са по-добри, може би ще има повече желаещи да се настанят там. Ние ще търсим европейско или национално финансиране за цялостно реновиране на сградата. Ще търсим начини да направим това с голям проект, а не на парче“, добави тя.

Въпросът за общежитието бе поставен от съветничката от ГЕРБ Камелия Койчева във връзка с обсъждането на Общинската стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците в общината и годишния план за дейностите.

Койчева заяви, че подкрепя документа. Тя обаче открила, че ученическото общежитие присъства в Стратегията, но не и в годишния план и настоя да бъде включено там, което бе прието.

Тя припомни, че и преди през годините са правени опити да се намери финансиране за общежитието. То отпадна от големия проект, спечелен преди около 10 години, по който бяха обновени Спортното училище, СУ „П.Р.Славейков“, СУ „Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, СУ "Димитър Талев" и детските градини с номера 9 и 10. Отпадна и от още по-ранен проект.

c