Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Пуснаха няколко от фонтаните в Добрич

Няколко от фонтаните в Добрич, които се намират на емблематични места, вече са пуснати, съобщават от Общината. Те се поддържат от служители на Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“, които правят профилактика и се грижат за тяхното функциониране. Помпите и прожекторите се управляват автоматично от специална система.

Вече са пуснати фонтанът на площад „Демокрация“, фонтанът и водопадът в Градския парк „Свети Георги“, както и този пред Община Добрич. Предстои да заработят и другите, които се намират в парка и централната градска част.

Историческите факти сочат, че първият фонтан в Добрич е изграден като шадраван в градската градина в началото на 20 век в годините 1900, 1910. След това е извършена реконструкция и той вече е с водоскок. Емблематичният фонтан на площад “Демокрация“, който е една от популярните забележителности на Добрич, функционира от първата половина на 80-те години. Съоръжението радва и с художествено осветление, което допълнително впечатлява със своите пъстри нюанси. Останалите фонтани в Добрич са изградени преди около 20 години.

c