Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Без да се хващат за ръце играят народни танци в Добрич

Клубовете за народни танци в Добрич, както и в цялата страна, възстановяват дейността си. Посещаващите ги обаче не се хващат за ръце, за да бъде спазено изискването за дистанция. Репетициите се провеждат при строга дезинфекция на залите и спазване на всички останали разпоредени противоепидемични мерки.

Още в понеделник бяха възстановени заниманията в танцов клуб „Жътвари”, спазих мярката, според която тогава в залата трябваше да са до 10 човека, съобщи ръководителят Мая Бърдарова. Тя сподели, че е разделила на по две шестте групи, които има, за да са по-малко хората. Танцьорите не се хващат за нищо – нито за ръце, нито за кърпи, нито за пръчки. Играят сами, на нужното разстояние един от друг. „Няма досег между танцьорите, няма прегръдки, няма целувки”, сподели Бърдарова.

На входа на залата са поставени калцуни за външните обувки. Задължително в съблекалнята танцьорите оставят калцуните и влизат в залата само с обувки, които са предназначени за нея. Поставен е дезинфектант за ръце. Хората не се засичат, тези, които ще танцуват, чакат отвън докато излезе предната група. Между самите репетиции има по 30 минути, през които се извършва дезинфекция на пода, минават се всички повърхности с дезинфектант и спирт. Когато танцьорите излязат навън изхвърлят калцуните и влиза следващата група.   

По думите на Бърдарова почти всички нейни ученици са се завърнали в залата. Тя обясни, че по принцип лятото, е сезон в който има отлив на хора, защото повечето или работят по морето, или са на почивки. Дори не очаквах, че ще има толкова много хора, които желаят да танцуват, сподели ръководителят.

Мисля да възстановим репетициите от следващата седмица, още сме в процес на проучване, сподели ръководителят на танцов клуб „Хорце” Севдалина Атанасова. Тя е направила допитване до хората от клуба дали ще се включат в репетициите, до момента има потвърждение от една четвърт от тях. Ще бъдат спазвани всички изисквания, които са разписани в заповедта – до 20 човека в зала, по 4 квадрата на човек, дезинфекция на ръце и крака, проветряване, дезинфекция на зала, посочи Атанасова. По думите й няма да има шлемове, ръкавици или маски.

Севдалина Атанасова ръководи и детска група „Хорце”, която е дейност към Народно читалище „Йордан Йовков-1870 година”. По думите й, децата се връщат на народни танци. При тях обаче възниква друг проблем -  тъй като са ангажирани по различно време с виртуалното обучение, ще се наложи да бъдат разделени на повече групички.  

Атанасова сподели, че обмисля танцуващите да са подредени в блок, шахматно разположени, за да има нужната дистанция между тях.

В три формации се изучават народни танци в Общинския младежки център „Захари Стоянов” под ръководството на почетния гражданин на Добрич Александър Александров и Юри Митев. Това са Ансамбъл „Добротица”, Детска студия „Добрич” и Клуб по народни танци „Пъстър Хоровод”. Директорът на Младежкия център Мими Иванова обясни, че след излизането на заповедта на министъра за възобновяване на заниманията се очаква разпореждане на кмета на Добрич Йордан Йорданов, тъй като са общинска институция. Дезинфекцията ще бъде според всички изисквания, които са необходими, за да може да участват децата и младите хора. Ще се спазва отстоянието между танцуващите, в груповите посещения няма да участват повече от 20 души. Иванова посочи, че като цяло ОМЦ не е затварял врати. Дезинфекцията се извършва по три-четири пъти на ден, в зависимост от натовареността на залите, постоянно се проветрява.

Съгласно заповедта ще има възможност да се отворят и останалите клубове и форми в Младежкия център като се спазват всички изисквания.

По думите на директора малко трудно ще бъдат осъществени репетициите по народни танци, тъй като е известно на всички, че те не са индивидуални. Мисля, че все пак два-три месеца не са играли и сега ще имат желание да възстановят част от това, което са позабравили и така да преминем този етап, който, да се надаваме, няма да бъде твърде дълъг, коментира Мими Иванова.

От снощи стартираха репетициите в Клуба за народни танци „За леса” към Арт-център „Палитра” с ръководители Иван Иванов и Диляна Дякова. Спазват се всички нови разпоредби, каза управителят на центъра Анелия Иванова. В залите се допускат до 20 човека, по един човек на 4 квадратни метра, нашите зали са големи и позволяват да се съобразим с това изискване, обясни тя. Иванова посочи, че за народните танци разполагат с двама хореографи и ако желаещите да танцуват са повече от 18 те могат да водят заниманията едновременно в две зали. На входа на центъра е поставен дезинфектант за ръце, има дезинфектираща постелка на влизане. В санитарните помещения са поставени антибактериални сапуни. На дезинфекция се подлагат всички зали преди и след всяко занимание в тях.

От 1 юни дейността си възстановяват и останалите школи в Арт-център „Палитра”, които са за деца  – Студио за съвременни танци, Студио за народни танци и Музикална школа. Анелия Иванова сподели, че по време на извънредното положение е провеждано дистанционно обучение на децата от Студиото за съвременни танци и с певците и флейтистите от Музикалната школа.

c