Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Община Добрич ще кандидатства за 78 хиляди лева европари за дейността на новия приют

В началото на следващия месец ще бъдат отворени офертите за строително-монтажните работи и строителния надзор на приюта за бездомни, който ще се помещава на ул. „Хан Кардам“ 13 в Добрич, стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет.

Съветниците решиха общината да кандидатства пред ОП „Развитие на човешките ресурси“ с проектно предложение „Приют за бездомни лица и семейства”, за да се осигурят средства за дейностите на социалната услуга.

От Община град Добрич припомнят, че вече има сключен договор за изпълнение на проект „Реконструкция на сграда за приют за бездомни лица и семейства“ по Оперативна програма „Региони в растеж“. Целта тогава бе да се осигури подходяща инфраструктура за развитие на услугата. Приютът ще бъде с капацитет до 15 места.    

Предвижда се той да бъде разкрит в имот частна общинска собственост – къща, намираща се в град Добрич на ул. „Хан Кардам“ 13, с разгъната площ 365 м2. Жилището отговаря на всички изисквания за обитавана площ и може да удовлетвори потребностите за пълноценна социална интеграция и настаняване.

Така общината смята да надстрои социалните услуги в Добрич и да удовлетвори потребностите на хора, останали без дом.

Новата социална услуга ще се финансират по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за период не по-дълъг от 30 юни 2023 година. Общата стойност на проектното предложение е 78 059 лева. Не се изисква съфинансиране от страна на общината. Крайният срок за депозиране на проекта е 31 август т.г.

Зам.-кметът д-р Емилия Баева увери, че след юни 2023 година ще се кандидатства новата услуга да стане делегирана от държавата дейност.

c