Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Нов оператор ще се грижи за разделното събиране на опаковки в Добрич

Общинският съвет на Добрич реши да прекрати по взаимно съгласие договора си с дружеството за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екоколект“ АД. Желанието за прекратяване на контракта е заявено от дружеството, с което общината партнира от 5 години.

В същото време друга българска организация – “Екопак България“ АД, предлага да изгради в Добрич своя система за разделно събиране.

Досегашният договор трябва да бъде прекратен на 31 юли 2020 година, а новият да влезе в сила от 1 август.

В писмо до кмета на Община град Добрич от „Екоколект“ посочват, че през последната година организацията обслужва системи със значително по-голям брой жители от съответстващия на пазарния й дял. Това препятствало други подобни организации да достигнат необходимия според закона минимален брой жители, обхванати в системи за разделно събиране.

Системата на „Екоколект“ стартира преди 5 години с два вида контейнери тип „Иглу“ – жълт и зелен, за събиране съответно на опаковки от пластмаси, хартия и картон, и стъкло. Общо към днешна дата наличните и обслужвани точки за събиране на отпадъци от опаковки на територията на града са 152.

От „Екопак“ предвиждат да поставят три вида контейнери тип „Иглу” от 1500 литра – жълт за събиране на отпадъци от пластмасови и метални опаковки, син – за събиране на хартиени и картонени опаковки и зелен – за събиране на отпадъци от стъклени опаковки.

На територията на Добрич ще бъдат разположени общо на 480 цветни контейнера, групирани в 160 точки на утвърдени от Общината места. Общият обем, който ще предостави фирмата, е 720 000 литра. Дружеството предлага и инициативи за повишаване на информираността на гражданите за ползите от разделното събиране.

Предвиждат се и кампании, насочени към деца и ученици – „Стара хартия за нова книга“ и „Рециклиращо училище“.

Снимката е илюстративна

c