Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Талантите от „Сарандев“ подготвят видео клипове за онлайн конкурси

Как пандемията преформатира музикалните прояви

Талантите от Студиото за поп рок певци „Сарандев“ при Младежкия център в Добрич не могат да се изявят на сцена заради пандемията, но това в никакъв случай не означава, че не творят. Оказва се, че младите хора активно подготвят видеа, с които правят заявки и участват в онлайн конкурси в страната и чужбина.

„В тези месеци повечето музикални прояви преминаха в онлайн формат. Има и такива, които бяха отложени или направо отменени. Други намериха начини да се проведат дистанционно“, сподели за Про Нюз Добрич вокалният педагог Елена Карабельова.

Само преди дни двама представители на студиото - Преслава Тодорова и Мартин Стоянов, спечелиха награди в онлайн конкурс –  това е Международният фестивал за популярна музика  и танц  на испански език и други романски езици ”Abanico”2020.

На Александър Петров пък предстои участие в конкурса World Vision на Световната асоциация на сценичните изкуства, в който се включват деца от цял свят. Той и Димитрина Германова са подали заявки за проява в Молдова, а Мартин Стоянов – в Русия.

„Организаторите на различните конкурси имат различни изисквания. За Молдова искаха видео клиповете да направени вкъщи, без никаква обработка. Певецът сяда пред лаптопа, пуска си инструментала и записва песента. На други места искаха записани парчета от концерти. За Русия изискването беше да се пее на руски език“, обясни Карабельова.

Какво се случва след това – членовете на журитата получават видеата, прослушват ги и си дават оценките.

„Така взехме наградите на ”Abanico”. Щастлива съм, че журито е било безпристрастно и високо е оценило нашите деца. Да, не е същото – липсва им ходенето на различни места, сцената, запознанствата с нови приятели, впечатленията. Но какво да се прави, ситуацията е такава. Не знаем какво ще се случи с конкурсите през летните месеци, които обикновено са доста натоварени. В момента не можем да провеждаме и репетиции, а без тях е трудно“, сподели Елена Карабельова.

Основното събитие за младите таланти тази година ще бъде 29-то издание на Европейския младежки поп-рок конкурс „Сарандев”, което вместо през май ще се проведе на 28, 29 и 30 октомври.

c