Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Производството на пипер в област Добрич удря дъното – ще засадим най-малко декари от 100 години насам

Производството на пипер се свива непрекъснато. Тази година засадените в страната декари ще доближат 100-годишен минимум, откакто има статистика в България, категоричен е Георги Василев – организационен секретар на Асоциация Български пипер. Такава според него е тенденцията от последните 30 години, която се доказва от цифрите. Преди три десетилетия засадените с пипер площи в страната са били между 350 и 400 хиляди декара. През 2019 година те са около 20 пъти по-малко – 22 хиляди декара, а за тази година прогнозата е още по-песимистична – 18-19 хиляди декара.

Не са благоприятни за зеленчукопроизводителите, които отглеждат пипер, пролетните месеци. Причината – температурните амплитуди. Между 10 и 30 на сто от разсада на стопаните в област Добрич не е поникнал въобще, алармира пред Про нюз Добрич Василев. Самото засаждане закъснява с около седмица.

„Разсадът още не е напълно готов, защото през последните 2-3 месеца пада студ или пък става много топло тогава, когато не трябва“, добави производителят, който от 30 години се занимава с отглеждането на пипер.

Причините за срива на сектора Василев търси 30 години назад, когато бил разбит тогавашния Съвет за икономическа взаимопомощ в бившите социалистически страни, осигурявал гарантирани пазари за българската продукция.  „Сега България консумира 3 до 4 пъти повече пипер, отколкото произвежда. А преди 30 години сме продавали 5 пъти повече, отколкото сме изяждали. Големият пазар ни правеше големи, а когато излязохме от този пазар станахме малки. Сега се внася пипер от Полша. В Полша преди 80 години не са знаели какъв е този зеленчук – тогава, когато ние сме учили цяла Европа „как се сади пиперо“, коментира позицията си Василев.

Изцяло критично той е настроен срещу правилата в Европейския съюз. „Създадоха се такива норми, че ние да не произвеждаме. В ЕС субсидиите нямат за цел да се произвежда стока, която да се продава на пазара. Субсидиите имат за цел само да подкрепят доходите на производителите или това са социални помощи. В Европа знаят, че всичките им изисквания към нас водят до фалит на производителите. И за да не фалират, а само да се правят, че произвеждат, им дават помощи. В България не се произвежда стока, която да задоволява нуждите на пазара, а се произвежда стока, за да се усвоят субсидии“, заяви Георги Василев.

По думите му всички новоприети членки в ЕС се третират по тази схема. Дори и Полша, която се счита за голям производител. И там голям процент от плодовете и зеленчуците са вносни, а при нас импортът достига 80% и повече.

Той вижда като трета причина за срива на бранша ембаргото към Русия и невъзможността да се изнася там. „Те затова си направиха през последните 5 години огромно количество оранжерии, и си произвеждат пипер, а ние си загубихме пазарите“, обяснява Василев. И добавя, че България – мощен производител в миналото, сега внася пипер откъде ли не – Йордания, Турция, Гърция, Македония, Сърбия.

И още едно твърдение на Георги Василев – родният производител страда и от контрабандата, защото за огромен процент от вносния зеленчук не се плаща ДДС . 

Асоциация Български пипер е създадена през 2002 година в Добрич. Към момента в нея членуват 240 производители, включително около 40 от област Добрич.

c