Култура Общество

Предстои да отворят сцените и в залите за култура

Гарантирани са бюджетите, заплатите и осигуровките на работещите в държавните и общински учреждения в сферата на културата – за шест месеца след края на извънредното положение. “За да не се притесняват и да могат спокойно да търсят творчески пътища – дали на открито или на закрито.” Това заяви Боил Банов – министър на културата, в “Тaзи сутрин” по bTV.

Той коментира и наложената максимална глоба – около 30 000 лева за надупчването на сградата на Софийския университет заради поставянето на климатици. Тези промени са направени в разрез със Закона за културното наследство, заяви министърът на културата “.

Боил Банов – кадър bTV

“Никой с нищо не се е съобразил, получихме обяснения, които преценяваме като нелепи.”

Припомняме, че през април т.г., по фасадата на сградата – паметник на културата, се появиха пробити отвори за поставяне на нови климатици.

“Вероятно, когато голямото самочувствие на хората от университет, което е напълно обосновано, им помага да пропуснат обикновените неща, колкото си по-умен и интелигентен, да не забравят обаче и по-малките неща, нелепо е, ректорът е бил подведен от хора, работещи в имотите му и в университета”, коментира Банов за дупките по фасадата на Ректората. 

Предстои поетапно да бъдат отворени и залите за сценични изкуства страната. “Обмисляме отваряне на залите, за да могат всички да се радват на различните видове изкуства. Вчера се чухме с министър Ананиев и предстои това много скоро да се случи”.

Процесът за отваряне на театралните зали и постепенното възстановяване на достъпа до събития на открито ще са подчинени на принципа за осъществяване на строги мерки за дистанция, с цел да се избегне опасността от заболели.

Министърът на културата заяви, че заради пандемията от коронавирус са отпуснати 7,5 милиона лева допълнително.

“Да, можехме и преди 24 май да обявим отваряне на културните институции, но всеки един ден в борбата с коронавируса в спечелен.”

Според него идеята за намаляване на ДДС за издаването на книги е навременна. „Като човек на културата не мога да не бъда щастлив от намаляването на ДДС за книгите. Това решение е резонно, има го в много други държави. Като човек, който разбира малко от икономика, трябва да кажа, че тази мярка ще се отрази на икономиката. Единствено ще влязат по-малко пари в бюджета на държавата. Друго няма да се случи. Като министър на културата не мога да бъда максимално откровен на 24 май. “

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *