Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Над 1 600 души гледаха виртуален урок за 24 май на училища от Добрич и Ловеч

В опит да припомнят същината на 24 май – Ден на българската писменост, просвета и култура, който от година на година се превръща все повече в почивен, отколкото в празничен, учителите по история в ОУ „Стефан Караджа“ в Добрич Светослав Георгиев и в СУ „Свети Климент Охридски“ в Ловеч Владимир Веселинов проведоха виртуален урок. Той бе излъчен на живо във Фейсбук и достигна до над 1 600 души.

За близо четиридесет минути социалната мрежа се превърна в машина на времето, която позволи на младите учители да запознаят аудиторията си с делото на светите братя Кирил и Методий – създаването на нова азбука, но и по-важното - на нов език. След това разговорът бе насочен към светите Седмочисленици, към разликата между двете азбуки – глаголицата и кирилицата. Кирилицата е чисто българска азбука, създадена по поръчение на българския кръстител Борис I, бе подчертано във виртуалния урок. Накрая бе представена историята на най-българския химн „Върви, народе възродени“, тръгнал от ловешкото училище, в което композиторът Панайот Пипков е имал уроци по музика.

Подкрепа за нестандартния начин за отбелязване на празника двамата историци имаха в лицето на ръководствата на своите училища и на своя преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ гл. ас. д-р Николай Хрисимов.

На 2 юни предстои следващият виртуален урок на Владимир Веселинов и Светослав Георгиев, който ще бъде посветен на падналите в борбите за Свобода на България. Двамата учители подготвят изненада за зрителите. Каква е тя - ще стане ясно на 2 юни във Фейсбук страниците на двете училища.

c