Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Бивш военен водолаз от Добрич търси съкровища като Индиана Джоунс

Безценни находки откриха в акваторията на Созопол археолози и водолази. В екипа бе и бившият военен водолаз от Добрич Найден Недев, който сподели, че изследвал като Индиана Джоунс дъното и така сбъднал една от мечтите си. 

С първата от десетилетие подводна експедиция в акваторията на Созопол започна археологическото лято. В продължение на две седмици археолозите проучваха античното пристанище на  Аполония Понтика и търсеха под вода праисторическо селище, обитавано преди 6000 години, съобщава бТВ.

В екипа та експедицията се включва и бившият военен водолаз Найден Недев. Както Про Нюз Добрич вече съобщи, по време на кампанията „Да изчистим България заедно“ той и други доброволци се натъкнаха на артефакти в района на пристанището. Така потвърдиха предположенията на специалистите за богатствата, които се крият на дъното.

Проучванията са на площ от едва 8 квадрата, но на 6 метра дълбочина, 2 от тях под морското дъно. Пред очите на водолазите една след друга се разкриват всички епохи, през които е съществувала Аполония.

Бивш военен водолаз от Добрич чисти рибарско пристанище от гуми

Под тях търсят праисторическо селище, за което имат данни, че е било изградено наблизо.

В помощ на специалистите е модерната техника, с която разполага единственият у нас център за подводни проучвания.

Найден споделя, че мечтата му е била, подобно на Индиана Джоунс, но като водолаз, да търси съкровища. „Вадим неща, които са толкова интересни. Водолазната работа е страхотна, че винаги съм мечтал да участвам в такъв проект“, допълва бившият военен водолаз.

През миналия век пристанището на Созопол няколкократно е дълбано, за да поема по-големи кораби. Това е унищожило огромна част от хилядолетното историческо наследство под вода. Надеждите на специалистите, че близо до брега може да са запазени непокътнати зони се оправдават

Новите открития дават по-голяма сигурност на археолозите, за да продължат да проучват античното пристанище на Аполония Понтика и да търсят под вода праисторическо селище.

c