Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

25 май - Международен ден на безследно изчезналите деца

На 25 май  светът изразява своята съпричастност с близките на изчезналите деца. Чества се по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. Отбелязва се от 2003 година, а в България – от 2010 г.

Всяка година броят на изчезналите е различен, но се забелязва тенденция на увеличаване на случаите. Особено през летния сезон. Първите 24 часа от всяко едно разследване са най-важните от издирването.

Идеята на този ден е, освен да се окаже морална подкрепа на близките на изчезналите деца, така и да се популяризира дейността на различни организации, които се опитват да помогнат.

От 2012 година у нас официално стартира Гореща телефонна линия за изчезнали деца - 116 000. Телефонът работи 24 часа седмично 365 дни в годината. Номерът е хармонизиран със страните от Европейския съюз, както и с МВР за сътрудничество в случаите на изчезнало дете. Линията е безплатна и достъпна за всички граждани на България. На този номер – 116 000 -  специалисти   осигуряват  практическа помощ, консултации и емоционална подкрепа за деца и родители.

Съществуват и бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години.

c