Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

За виртуалния 24 май в българското училище в Рим разказва Венета Ненкова от Добрич

24  май е най-българският празник, обичан и тачен от малки и големи. Празник на духа, който тази година обаче, ще отбележим основно виртуално.

Във фейсбук страницата на Българското Неделно Училище (БНУ)  “Асен и Илия Пейкови“ Рим , чиито основател е нашата съгражданка Венета Ненкова,  тя съобщава за организираната виртуална среща между ученици и преподаватели от тяхното училище и Езикова гимназия «Иван Вазов» в Пловдив. В навечерито на светлия празник, темата на разговора е била свързана с делото на Светите братя Кирил и Методий.

В YouTube канала на БНУ е публикуван и  късометражен филм-поздрав, посветен на Деня на славянската писменост и култура. Нарича се Проглас към Словото“ и в него участват ученици от горния курс на БНУ.

Акцентът е поставен върху Методиевото житие, в което се разказва за откриването на мощите на Св.Климент на полуостров Крим, донесени по-късно от двамата братя в Рим като дар за Папа Aдриан II. Като фон за гласовете на децата са използвани кадри от филмите: „ Fratello sole, sorella Luna” на Франко Дзефирели  „ Pilastri della terra”  на Серджо Мимика – Джейзан и кадри от сайта https://pixabay.com/bg.

Припомняме, че на  2 юни 1985 г., папа Йоан Павел II отдава почит на делото на светите солунски братя Кирил и Методий, като апостоли на християнството сред славянските народи и като духовен мост между културните и религиозни традиции на Източна и Западна Европа. Именно тогава те са обявени от папата за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт.

c