Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Учителите са сред героите днес смята абитуриентката от Добрич Яна Стоянова

Носителката на отличието "Йордан Парушев" ще учи анимация в Шотландия

Яна Стоянова e ученичка от 12 „в“ клас на ЕГ "Гео Милев" в Добрич. Тя е единият от двамата носители на отличието на името на „Йордан Парушев“ тази година.

Занимава се с рисуване сериозно от 9-и клас. Но казва, че, откакто се помни, винаги моливът е в ръката й.

„И, тъй като това "хоби" в хода на времето се превърна в начин на живот, реших да вложа труда си в конкурси от различен характер и изложби. Отличията ми са многостранни - както на национално, така и на международно ниво. Самата тя най-много се гордее с първата награда от международния конкурс за дигитална илюстрация в Кумамото, Япония през 2017 г. Там нейната творба е удостоена с честта да бъде поставена на входа на храма в префектурата Кумамото. Тази награда е последвана от друга такава следващата година, този път второ място.

От отличията на национално равнище Яна отбелязва първите ми места в конкурсите "Аз мога - тук и сега", категория "Графичен дизайн", Shell Eco-marathon "Зеленият транспорт на бъдещето", пленер-състезание в Сливен и много други, вариращи между традиционно и дигитално изкуство.

„Успях да осъществя мечтата си да илюстрирам корица на книга, благодарение на госпожа Олга Иванова, която ме свърза с писателя Красимир Бачков, с когото заедно създадохме "60 НЕочаквани СРЕЩИ", сподели зрелостничката.

Тя има постижения и в други области като дебати и състезания по немски език, участия в стихосбирки и литературни конкурси на български език.

Въпреки това, нейната най-голяма и искрена страст остава рисуването. Затова Яна е решила реализацията й в бъдеще да е именно в тази област. „Ще уча анимация в Шотландия и нямам търпение да видя какво ще ми предложи света и какво ще му предложа аз от българското под формата на анимационни самодиви, шевици, кукери...”, добави тя.

Яна благодари на учителите си от Езикова гимназия, на всеки един от тях. „Те изключително старателно и отговорно се заеха с трудоемката задача да ни обучат онлайн, което беше огромно предизвикателство за всички ни, но те се справиха повече от безупречно. И не само през тази година. Успяха да ни научат на нещо много повече от това, което е в учебниците, а именно на важни и съществени неща от живота. И всеки от тях по уникален начин.

За празника абитуриентката пожелава на всички учители да бъдат много здрави, все така всеотдайни, обичливи и грижовни. Те са едни от най-силните герои на днешното време, категорична е Яна Стоянова.

c