Водещи новини Общество

Един различен 24 май в Добрич

24 май тази година е различен.

Без обичайната глъч, грейнали детски лица, независимо дали са с ленти “Отличник” или не, без едва смогващите да държат всички букети учители, без шествие.

Без традиционните търговци на балони, знамена и захарен памук, които обичайно внасят колорит на централната улица в града.

Празник, но някак тъжен. Самотен.

Отново звуча химнът на Светите братя Кирил и Методий “Върви, народе възродени”, но някак приглушен. Без обичайната възторженост, която кара всеки да запее. Остава надеждата, че и във времето на социална дистанция всеки от нас днес си спомня химна на Светите братя и дълбоко в сърцето си като обричане ще стаи думите на Стоян Михайловски “Нек името ви да живее във всенародната любов, речта ви мощна нек се помни в славянството во век веков!” Защото сме длъжни да славим науката и образованието, въпреки и заради пандемията. Да помним и съхраним делото на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Да почитаме всички, които с гордост носят призванието учител, просветител и книжовник.

Честването на празника в Добрич днес бе пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. Там кметът на града Йордан Йорданов, председателят на Общинския съвет Мая Димитрова, представители на политически партии, институции и граждани поднесоха венци и цветя.

Присъстващите на тържеството бяха основно преподаватели и учителски колективи, които днес бяха наградени от кмета. Бяха дошли и няколко деца с лента “Отличник”.

Пред паметника се състоя и награждаването на изявени педагози и директори на учебни заведения за принос в развитието на образованието .

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *