Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

„Златен век“ за творци, свързани с област Добрич – Станка Калчева и Йордан Дафов

С почетното отличие „Златен век“, както и грамоти за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност, са удостоени над 70 личности и институции в областта на културата и на изкуствата. Сред тях са двама творци, свързани с област Добрич. Почетното отличие на Министерството на културата „Златен век“ (в различните му категории) традиционно се присъжда на дейци от различни области на културата и изкуствата за техния принос за поддържането и разпространението на българските традиции и духовност у нас и по света.

„Златен век“ – огърлие, грамота и парична награда са присъдени на петима изтъкнати творци, сред които дългогодишният диригент на Български камерен оркестър Йордан Дафов.

Маестро Йордан Дафов е един от най-емблематичните представители на съвременната българска диригентска школа, познат като диригент с висока музикална култура и уважаван заради неповторимата си техника на дирижиране.
Постижения на световно ниво  Български камерен оркестър Добрич реализира именно под ръководството на Йордан Дафов – главен диригент и художествен ръководител на оркестъра в периода 1972 – 1996 г. Под негово ръководство престижът на оркестъра се издига до един от най-добрите камерни ансамбли в страната. През този период, наред с многобройните си изяви в България, оркестърът осъществява и първите си турнета в Европа – Румъния, Полша, Чехословакия, Унгария, Холандия, Германия, Швеция, Италия, Франция и др. Доказаното си място в музикалния живот не само на града ни, но и в цялата страна, оркестърът затвърждава през 1975 г. По това време Йордан Дафов – диригент, заедно със Захари Медникаров – диригент на Детския хор и с подкрепата на маестро Константин Илиев поставят началото на Седмица на камерната музика. Един фестивал продължаващ и до днес с непреходното си значение за развитието на културния живот в Добрич. Познат като диригент във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария. Прави записи за БНТ и БНР, както и за френското и шведското радио и испанската телевизия. Автор е на три симфонии, „Утринна музика и серенади“ (за струнен оркестър), „В профил и анфас“ (за голям симфоничен оркестър), вокална музика за инструментални камерни състави, театрална музика.

С почетен знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, златен, грамота и парична награда, са отличени 17 творци. Сред тях е и родената в Каварна актриса Станка Калчева.

Родена е на 01.12.1961 г. в Каварна. Завършва актьорско майсторство при проф. Н. Люцканов във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” (1986). Дебютира в ролята на Елвира в „Тартюф” от Ж. Б. Молиер в ДТ – Пловдив. Работи в ДТ – Пловдив и Младежки театър „Николай Бинев”.
Станка Калчева е актриса от години, познаваме я най-вече от ролите и в театъра. Тя е звездата на Младежкия театър, която след ролята си на Пианистката в „Страхотни момчета” – музика и стихове Дейвид Язбек, за която получи престижната национална награда „Икар” за поддържаща женска роля, наскоро се превъплати  в кожата на известната художничка Фрида Кало в спектакъла „Фрида” от Саня Домазет.
„Предимството на нашата професия е разнообразието. В основата й стои играта, а за една интересна игра трябва да имаш богато въображение, да умееш да гледаш на света от различни гледни точки, да носиш и развиваш в себе си голяма палитра от човешки характери, да можеш да влизаш в “чужда кожа” и т.н. Амбициите ми са все в тази посока. Всяка роля носи нови предизвикателства и е много вълнуващо, когато успявам да се доближа максимално близо до истината за моите героини”, казва Калчева.

 Тази година официалната церемония по връчването на наградите „Златен век“ ще бъде насрочена през есента. Причината са въведените ограничения за провеждане на събития и противоепидемичните мерки, свързани с пандемията от COVID-19.

c