Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Навършват се 18 години от посещението на папа Йоан Павел II в България

Апостолическото поклонничество на папа Йоан Павел II в България бе първо по рода си посещение на главата на Римокатолическата църква в България и 96-ото извън Италия.  Събитието се проведе в  дните от  23 до 26 май 2002 г. и бе под мотото: „Ще вървя в Твоята светлина!“.

Папата пристигна в България по покана на Католическата църква в България и на българската държава. По настояване на правителството, с решение на Светия Синод на Българската православна църква е изпратена покана и от Българския патриарх Максим. Поклонничеството е с много вжно за България – така се прекратяват окончателно инсинуациите с „българската следа“ по време на атентата срещу Йоан Павел II.

При срещата си с тогавашния президент - Георги Първанов, Папа Йоан Павел уверява, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата срещу него, извършен през 1981 г.

След посещението на Римския епископ, по време на което България е в центъра на интереса на световната общественост, се подобрява имиджа на страната. Поклонничеството на папа Йоан Павел II оживява Католическата църква в България и се подобряват контактите с Българската православна църква.

На 24-ти май папа Йоан Павел II посещава  катедралния храм "Св. Александър Невски" по случай празника на Светите братя Кирил и Методий  и поднася цветя пред паметника  им в София, както и пред Народна библиотека "Свети Кирил и Методий".

По време на посещението си папа Йоан Павел II донася в България:

  • мощи на папа Йоан XXIII и ги дарява на катедралата по източния обред „Успение Богородично“ в София.
  • мощи на Свети Дасий Доростолски, които се пазят в силистренския катедрален храм „Св. Св. Апостоли Петър и Павел“.
c