Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Предсрочно освободиха кмета на село Житница, ЦИК насрочва нов избор

Централната избирателна комисия трябва да насрочи дата за частичен избор за кмет на кметство с. Житница, община Добричка. Това става ясно от решение на Общинската избирателна комисия, с което тя уведомява ЦИК за влязлото в сила решение на ОИК за предсрочно прекратяване пълномощията на кмета Йордан Божанов Господинов.

Причината е постъпил сигнал, в който се твърди, че той е вписан като търговец и не е предприел действия по прекратяване на тази дейност.

Проверката В Агенцията по вписванията е установила, че за Йордан Божанов Господинов има данни за регистрации на две дружества – като едноличен търговец и като съдружник в дружество с ограничена отговорност. След като е бил избран за кмет, той е изпратил уведомление до ТД на НАП, с което е поискал спиране на дейност.

ОИК посочва, че липсват доказателства за това, че кметът е предприел заличаване на търговеца от търговския регистър, каквото е изискването на ЗМСМА.

С решение от 8 май комисията прекрати предсрочно пълномощията на Йордан Божанов Господинов, издигнат от Местна коалиция ГЕРБ (ЗНС). Тъй като решението не е обжалвано, то е влязло в сила на 19 май.

ОИК посочва също, че справка към 15 март тази година сочи, че в селото са регистрирани 475 жители по постоянен адрес, поради което кметът на селото е избираем и трябва да се насрочи частичен избор за кмет.

c