Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

На 24 май в 11 ч. аплодирайте българския учител, призова лидерът на СБУ в Добрич Павлина Димитрова

Павлина Димитрова е логопед по образование, настоящ директор на Детска градина № 9 „Пчеличка” в Добрич, педагог с 39 години трудов стаж в системата на образованието. Председател е на Синдиката на българските учители в Добрич. По повод 24 май е отличена с наградата на Министерството на образованието и науката „Неофит Рилски” за цялостна професионална дейност и принос в развитието на образователната система в България.

Какво означава за Вас тази награда?

За мен тази награда означава признание за труда ми - 39 години в системата на образованието.

Ако сега трябва да решите какъв да е  професионалният Ви път, бихте ли избрали отново професията на учител?

Да, бих я избрала. Аз съм работила доста години като логопед – една прекрасна специалност, и бих повторила избора си. Работата с децата е удоволетворяваща.

Какви са предимствата и какви  недостатъците на дигиталното обучение в детската градина?

Всички колеги работиха непряко с децата. Изпратиха на родителите линкове към  електронните издания на учебните помагала, както и материали за упражнения у дома, съобразени с възрастовата група на децата, интересни игри, приказки и песнички. Но децата няма как да си ги свалят сами или сами да работят. Родителите им ни помогнаха много, връщаха ни обратна информация, за което сме им благодарни.

Недостатъкът на онлайн обучението е, че липсва пряката връзка между учител и дете, което е част от обучението, от социализацията, от възпитанието. Всичко това се постига чрез игра. В този смисъл онлайн обучението не е най-подходящата форма за деца в тази възрастова група.

Благодаря и на учителите, и на родителите, които през тези месеци проявиха търпение и разбиране, организираха  се така, че заедно да сме в полза на децата.

Подготвени ли сте за отварянето на детската градина след няколко дни? Какви са мерките, които сте предприели? Има ли нещо, което да Ви притеснява?

Всички сме хора и всички имаме своите притеснения, но мисля, че така създадените условия за постъпване на децата в детската градина ще обезпечат в най-голяма степен тяхната безопасност. Дезинфекция ще се прави непрекъснато, децата ще минават през строг филтър. Изяснени са мерките за работа. Предстои да се доуточнят само някой правила. Ясно е, че ако се появи дете със симптоми на вируса, се  карантинира групата. Градината ни разполага с отделни входове, така че децата да не се засичат.

Провеждаме разговори с родителите, за да имаме пълна картина колко са децата, които ще бъдат пуснати на градина. Призовавам тези от тях, които имат възможност, да ги задържат у дома, а на тези, които нямат такава - да бъдат спокойни, че техните деца ще бъдат обгрижвани, съобразно изискванията на мерките.

Вие сте председател на Синдиката на Българските учители в Добрич. Какво е това, с което предстои да се ангажирате?

Да. Синдикатът направи всичко възможно да облекчи работата на учителите. Последното, което направихме, бе свързано с непедагогическия персонал в детските градини и училищата, в предвид това, че те имат по-малък размер на отпуските. Договорихме допълнително 20 дни такъв, така че да не се наложи нито един, работещ в системата на образованието да излиза в неплатен отпуск. Предстои подписването на нов колективен  трудов договор, където се надявам, че договореностите изцяло ще работят в полза на колегите. Искам да благодаря на всички тях, за всеотдайността, която проявиха, работейки за първи път в електронна среда и да призова всички на 24 май от 11.00 ч. да аплодират българския учител. Той заслужава!

Какво е за Вас 24 май?

Празник на българищината. Празник на българската култура, на българския учител. Празник на децата. Това остана най-българският и най-вълнуващ празник. За мен е тържество на духа този ден.

c