Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Заради пропаднала пшеница искат спешно Консултативен съвет по земеделие

Асоциацията на българските зърнопроизводители предлага спешно да бъде свикан Консултативният съвет по земеделие заради лошото състояние на пшеничните посеви в Добруджа, съобщиха от Управителния съвет на организацията. Предложението, дискутирано на заседание на УС, ще бъде препратено на министъра на земеделието Десислава Танева.

Реколтата от пшеница в Добруджа е на път да пропадне, алармират агробизнесмените. С житната култура в региона са засети 1 милион и 245 хиляди декара. Част от площите обаче се разорават заради изсъхнали и пожълтели посеви.   

Състоянието на пшеницата и проблемите в Житницата на България трябва да бъдат обсъдени на Консултативен съвет по земеделие, смятат земеделците. Според тях трябва да има държавна подкрепа за производството на пшеница, особено в моменти, когато природата унищожава бъдещата реколта.

Предложението е изпратено и до Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Членовете на добруджанската Асоциация са подали заявления за пропаднали площи в ОД „Земеделие”. В момента комисии от Дирекцията обследват полетата, заявени като пострадали. След установяване на напълно или частично пропаднали площи всеки зърнопроизводител ще получи протокол.

На 22 май ще приключи третото обследване на декарите с хлебно зърно в Добруджа. Тогава ще се установи общият процент на засегнатите от сушата посеви.

2020 година ще бъде поредната с проблеми в производството на пшеница в Добричко. Реколтата пострада и през миналия селскостопански сезон, когато сушата и топлата зима намали добивите.

c