Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Отново бих избрала учителската професия, категорична е Красимира Кръстева от Добрич - отличена от МОН по случай 24 май

Красимира Кръстева е учител по английски език в Езикова гимназия «Гео Милев»  – Добрич, с 41 години стаж в сферата на образованието. За това, че е носител на отличието Неофит Рилски, което се присъжда от Министерството на образованието и науката за цялостна професионална дейност и принос в развитието на образователната система в България, тя научава от репортера на Про Нюз Добрич. Първата й реакция беше изненада и минута мълчание в телефонната слушалка. 

Какво означава за Вас тази награда?

Уважение към труда ми и благодарност към колегите ми, преподаватели по английски език, които ме предложиха. Впоследствие номинацията ми бе одобрена от мнозинството от колегите от гимназията, за което още веднъж им благодаря. Сега от Вас научавам, че съм одобрена, което може само да ме радва.

Ако сега трябва да решите какъв да е  професионалният Ви път, бихте ли избрали отново професията на учител?

Да, бих си избрала отново професията. Бих си избрала и учениците, с които заедно извървяваме пътя... Харесвам работата си.

Какви са предимствата и какви недостатъците на дигитализацията на образованието?

Има и от едното, и от другото. Хубаво е, че много бързо успяхме да преминем към дистанционно обучение. Заедно с учениците изпробвахме една, втора платформа и отново заедно решихме кои да използваме. Предимството е, че когато сме възприпятствани да посещаваме училище, това е един успешен заместител. Много тестове направихме, много домашни. Имам поглед върху работата им, върху тях самите. Нищо не се губи.

Недостатъкът е, че не всеки може да си позволи да използва платформата поради липсата на технически средства. Липсва ми и прекият контакт с тях в класната стая. Без да го целим умишлено, ние възпитаваме с поведението си, с отношението си.

Как си представяте училището на бъдещето?

В училището на бъдещето виждам нещата по-скоро смесени. Дигиталното обучение е нещо много хубаво, но учителят ще е необходим и за вбъдеще в класната стая. И с отношение, и с поведение, и с пример, с усмивка.

Кое е най-важното, което искате да предадете на Вашите ученици?

Да не се притесняват, когато сгрешат – човек се учи от грешките си. Хубаво е да не ги повтаряме и да си вземем поука от тях.

А какво Вие научихте от тях?

Много. И продължавам да се уча и да общувам с тях. Зареждат ме неимоверно много.

Какво е за Вас 24 май?

Един невероятен празник. Празник на славянската писменост, празник на българската държава, празник на бъдещето. Празник на всички млади хора, на всички, които са били ученици; на всички, на които им предстои да прекрачат прага на училището и на всички, които искат да ни има един ден. 24 –ти май е един вълнуващ ден!

Какво ще пожелаете на Вашите ученици и колегите си, във връзка с предстоящия празник?

Пожелавам на всички светъл празник и много добро настроение! Да  продължаваме да бъдем толерантни! На българския учител му е нужно търпение, нужна му е толерантност и голяма доза човечност.

c