Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

След внезапна проверка КЗК и МВР запечатаха офис на петролната асоциация

При внезапна проверката на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, извършена във връзка с образувано производство за съмнения относно картелно съгласуване на цени на горивата у нас.

Проверката на КЗК е извършена днес, на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация, съобщиха от регулаторния орган. Действията са проведени със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение. При посещението на мястото е установено, че офисът на асоциацията е заключен.

Опитите на проверяващия екип да се свърже представител на Асоциацията - чрез публикуван в интернет телефонен номер, били безуспешни. Офисът на асоциацията е бил запечатан, до извършването на проверката - след осигуряване на достъп до помещенията.

От КЗК предупредиха, че ако целостта на печатите бъде нарушена, ще бъде наложена глоба от 1% от общия оборот за предходната финансова година на сдружението на предприятията. Същата санкция важи и при евентуално възпрепятстване на проверката.

Действията на КЗК са във връзка образувано производство, което трябва да установи дали има реално съгласуване на крайните цени на горивата у нас.

Проверяваните са: „Лукойл Нефтохим Бургас“, „Лукойл България“, „Сакса“, „Инса Ойл“, „Ромпетрол България", „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „НИС Петрол“, „Петрол“, „Трейднет Варна“ и Българската петролна и газова асоциация. 

Припомняме, че преди броени дни Министерски съвет прие създаването на държавна компания, която да изгради верига от бензиностанции и да направи собствени данъчни складове. Според правителството, целта на новата верига от държавни бензиностанции - 100 за цялата страна, е да бъде осигурена пазарна конкуренция и поевтиняване на горивата.   

Изображението е илюстративно

c