Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Радостина Енчева: Би било прекрасно храмът на Кибела в Балчик да отвори врати

Би било прекрасно храмът на Кибела да отвори врати, да бъде социализиран, да идват туристи. Това сподели за Про Нюз Добрич директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева.

Както вече информирахме, днес Министерският съвет взе решение и предостави безвъзмездно за управление за 10 години на Община Балчик античния храм на Богинята-майка, който е археологическа недвижима културна ценност – публична държавна собственост.

Радостина Енчева разказа, че всички находки в храма са консервирани и се съхраняват в балчишкия Исторически музей. След реставрация и консервация са експонирани в зала №3 и са в добро състояние.

Като архитектурна находка, самият храм се намира в частен имот, няколко години е бил без покритие, руши се, състоянието му е много лошо.

„Това, че държавата го предоставя за 10 години и музеят ще го стопанисва, е прекрасно. Възниква обаче въпросът какво се случва с частниците, в чийто имот е храмът”, посочи директорът на музея. Тя предполага, че най-вероятно Общината ще трябва да се договори със собствениците на парцела. По думите й, възможно е кметът Николай Ангелов да има вече виждане за реставрация и консервация на самия храм. Вероятно ще се кандидатства и по европейски проекти.

"Моята идея винаги е била по-обемните находки да бъдат в храма", каза Енчева.

Тя сподели, че има доста находки, сред тях са и пейки, които са прибрани във фондохранилището на музея. Специалистът обясни, че храмът е бил затрупан докато е съществувал. Има пронтон, скулптурни изображения, надписи и т. н.

„Ако всичко се подреди и експонира както е било, смятам, че ще бъде изключително атрактивен и ще предизвика още по-голям интерес. Хората продължават да го търсят, искат да го видят и остават разочаровани, защото там стои една руина”, посочи директорът на музея.

По думите й, не е трудно да назначи един служител, който да отваря и затваря, да посреща туристи, да изнася беседа.

„По-трудното е социализирането, реставрацията и консервацията, от които има нужда”, каза Радостина Енчева. И допълни, че трябва да бъдат укрепени блокът и къщата, която е до храма, защото там все още е опасно. Има проблеми, които трябва се решат, допълни директора на Историческия музей.

Припомняме, че откриването на храмът на Кибела стана при изкоп за строителството на хотел, през април 2007 година. Първоначално не е имало идея какво точно е. Когато археолозите стигат до подовото ниво разбират, че това е античен храм на Богинята-майка.

Като археологическа находка, Храмът е единствен по рода си в света, при това открит почти цялостно съхранен - с множество движими паметници и културни ценности, и неразграбен от иманяри.

c