Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Намалява броят на любимите ни градски птици

Доброволци от област Добрич се включиха в броене на врабчетата

Няколко десетки доброволци се включиха в Добричко в кампанията „Ние броим врабчетата“ на Българско дружеството за защита на птиците /БДЗП/, съобщиха оттам.

В 497 локации в цялата страна бяха преброени общо 4627 врабчета по време на четвъртото издание на кампанията на, която се проведе на 16 май, сочат обобщените данни.

Повечето от тези локации, посочени от доброволците, са „къща с двор“, посочват от БДЗП. Птиците са проследени и в междублоковите пространства, паркове с дървета, тихи улици и поляни с храсти.

Запазва се тенденцията най-голям дял от всички регистрирани птици да се пада на домашното врабче – 75%. Следва полското врабче, от което са преброени почти 1000 екземпляра. Отчита се намаление с годините на този вид.

От испанското врабче, което не е така широко разпространено, са регистрирани под 100 бройки.

За съжаление не е малък броят на местата, в които не е наблюдавано нито едно врабче – това са 138 от 497 места или 27%, посочват природозащитниците.

Те ще използват резултатите от преброяването на врабчетата, за да анализират тенденциите за разпространението на вида в страната.

„Броят на врабчетата – любимите ни градски птици, намалява. Дали ще продължи тази тенденция и имали вероятност врабчетата да изчезнат напълно от живота ни, зависи от нас“, казват от БДЗП.

 снимка: БДЗП

c