Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Главният прокурор Гешев с критика и препоръки към Окръжната прокуратура

Радослав Бухчев бе избран единодушно за поста Окръжен прокурор на Добрич. Двама от кандидатите смятат, че работната атмосфера в институцията не е добра

Главният прокурор Иван Гешев очаква от Окръжната прокуратура в Добрич подобряване на микроклимата в колектива, на динамиката на работа и на медийната стратегия. Той препоръча институцията да има еднакъв подход в еднакви случаи при въпроси, касаещи функционалната компетентност на прокуратурата.

Гешев направи това при изслушването на кандидатите за поста Окръжен прокурор на Добрич във ВСС този следобед, което беше предавано онлайн.

Главният прокурор критикува досегашната работа на прокуратурата, като посочи, че тя не работи добре с държавните структури.

„В града има противоборство на няколко бизнес групировки, които се замерват със сигнали, включително и срещу окръжния прокурор. Част от тази война са различни криминални дейности. Това, че тези неща продължават с години, се дължи явно на неправилното администриране на Окръжната прокуратура. Това е моето становище“, заяви Иван Гешев и допълни: „Когато активно работиш и си вършиш качествено работата, си обект на различен тип атаки, това е факт. Но е и факт, че много лесно може да се разграничи кога тези атаки са резултат от недобросъвестност, кога са резултат от нещо друго.“

Главният прокурор и деветимата други магистрати единодушно гласуваха „за“ Радослав Бухчев да заеме поста. Останалите двама кандидати – бившият окръжен прокурор Пламен Николов и Станислав Георгиев не получиха никаква подкрепа.

Пламен Николов изтъкна, че е получил оценка „мн. добър“ на последната атестация. Той посочи, че през мандата му са правени много проверки от всички възможни институции. „Къщата ни е подредена“, декларира Николов. Изтъкна, че е присъствал на място на всички значими престъпления, че хората в Добрич го познават добре и че ще отстоява върховенството на съдебната система.

Радослав Бухчев е новият окръжен прокурор на Добрич

Иван Гешев сподели впечатлението си, че обстановката в ОП-Добрич е нездрава и попита каква е ролята на прокуратурата по отношение на враждуващите в града бизнес групировки.

„Няма нездрава обстановка. Работим усърдно. Естествено, ако прокуратурата е настъпила нечии интереси, те ще искат да я дискредитират“, заяви Николов и покани Гешев да дойде отново в Добрич.

И тримата кандидати бяха категорични, че четирите районни прокуратури в област Добрич – в Балчик, Каварна, Ген. Тошево и в областния център, трябва да бъдат обединени в една в град Добрич.

И Бухчев, и Николов заявиха пред магистратите, че е необходимо да бъде подобрена медийната стратегия на институцията.

Радослав Бухчев посочи, че авторитетът на Окръжната прокуратура, който допреди година бил на санитарния минимум,  трябва да бъде издигнат на нужното ниво. Той смята, че има необходимост от по-добра атмосфера и спокойна работна среда.

Станислав Георгиев пък сподели, че сред магистратите и служителите в Добрич се усеща напрежение и несигурност и той може да допринесе за сплотяване на колектива. 

c