Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Виртуален 24 май в Добрич, включват се известни имена от българската култура

В условията на пандемия община Добрич планира да отбележи празника 24 май с няколко събития, три от които виртуални. Ще бъде дадена възможност на гражданите да ги проследят онлайн, ще се качи и линк във фейсбук страницата на общината.

В 11 часа в празничния ден ще започне видеопоздравът „Добрич и приятели“. Да се включат са поканени известни личности, по някакъв начин свързани с града. Сред тях са цигуларят Веско Ешкенази и проф. Виктор Чучков.

Мария Принц –дъщерята на големия диригент и композитор Константин Илиев, която е имала концерти в Добрич, ще свири на пиано от дома си във Виена.

Австралийският пианист Дейвид Дауър и джаз певицата Весела Морова, чиито концерт в Добрич беше отменен, също ще поздравят виртуално гражданите.

В събитието ще се включат още певицата Хилда Казасян, групите БТР и Тангра, Стефан Вълдобрев, поетът Бойко Ламбовски, поетесата Камелия Кондова, народната певица Галина Дурмушлийска, композиторът Хайгашот Агасян.

Поздравът ще започне със стихотворението „Аз съм българче“, поднесено от деца от ОУ „Стефан Караджа“. Проявата ще завърши с химна „Върви народе възродени“. От общината призовават добричлии също да запеят – например от балкона си, или от мястото, на което са.

Второто виртуално събитие е от 14 часа – това е видеопосланието „Учениците на Добрич“, по сценарий на двама добрички студенти – Мишо, който учи кинорежисура, и Мия, която следва актьорско майсторство. Ще бъдат включени записи на деца от добричките училища и бивши техни възпитаници. Общината иска този нов продукт да се превърне в традиция.

Третата проява ще бъде изготвяне на дигиталния албум „Моят 24 май“. Идеята е добричлии да споделят моменти от своя празник, като снимат на 24 май своето семейство и себе си с избран от тях символ или послание. Снимките ще бъдат публикувани на официалната страница на Община Добрич в първия работен ден. Снимки и видеа могат да се изпращат на електронен адрес: dobrich@dobrich.bg    

Културните прояви за 24 май започват още на 22-ри с празнично литературно четене от 18 часа на лапидариума срещу общината, с участие на членове на Сдружението на писателите“.

На 23 май е празничното издание на фермерския пазар пред читалище „Йордан Йовков“ от 10 часа. 

През целия ден на 24-ти ще се поднасят венци и цветя на паметниците. В 12 часа в парка ще се състои концерт на ПФА „Добреджа“, в 16 часа - на Камерен оркестър Добрич, а от 18 часа - на Духовия оркестър. Призивът е на всички събития да се спазват мерките за безопасност.

c