Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ученици от ЧПГТП "Райко Цончев" в Добрич довършиха цикъл с фейлетони на Алеко

Няколко дни преди 24  май – Деня  на българската просвета и култура и на славянската писменост, излезе от печат книжката "Разни хора, разни идеали 120 години по-късно", която е творчески проект на учениците от 11 клас на Частна профилирана гимназия "Райко Цончев". Това съобщи за Про Нюз Добрич Маргарита Христова – директор на гимназията.

"В книгата са включени  16 фейлетона, които са ярки словесни карикатури. Първите четири от тях са фейлетоните на Алеко Константинов от недовършения му цикъл „Разни хора, разни идеали“. Другите дванадесет  са дело на  9 момичета и момчета - единадесетокласници от профил "Информационни технологии"  и техните учители Виолета Петрова (БЕЛ), Маргарита Христова (БЕЛ) и Надежда Иванова (История и цивилизации). Както подсказва и заглавието, това е колективен опит да бъде дописан популярният Алеков цикъл, името на който се е превърнало в характеристика на многоликото ни общество. В него - и сега, и преди сто и двадесет години, е гъмжало от негативни типове, поставени на сцената на народното позорище.

Именно в 11 клас младите хора имат възможността да се запознаят с творчеството на Алеко Константинов и да открият приликите на неговите герои с редица наши съвременници. В книгата читателите ще открият образите на продажния журналист, на псевдоексперта и псевдопатриота, на безскрупулния държавен служител, на всезнайкото, на хулещия всичко и всички, на наглия арендатор, на кифлата, феймъса, войнстващия нискоинтелигентен родител.

Дванадесетте образа вероятно ще предизвикат смях през сълзи. В предговора на книгата авторите споделят:  "Творбите ни вероятно ще оставят едно  усещане за реалност, която всички ние не желаем да преглътнем. Иначе ще станем част от опакото, от отровата, от болестта на човечеството. А, както казва големият Тончо Жечев: „Мрак и ужас е реалността, неоткрита и неоткрила се за небето на Духа и светостта. Отстранявайки се чрез смях, ирония и сарказъм от тези типажи, търсим лицето си, търсим противоотровата и цяра." 

c