Сряда, 17 април 2024

17.04.2024

Последвайте ни

След бой с дъска от сина на шефа си е починал овчарят от Добричко

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ определи Окръжният съд във Варна на 39-годишния Дончо Д., привлечен като обвиняем за убийство на пастир от Добричко, като престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Според обвинението, убийството е извършено на 17 май в кошара близо до гората на село Горен чифлик. 47-годишният пастир Ахмед А. бил нает от Дончо да пасе стадото на баща му.

На 16 май вечерта заедно със свои приятели Дончо употребил алкохол и решил да преспи в постройката, направена от баща му до кошарата в гората на селото. Ахмед видял Дончо и му поискал цигари. Това ядосало пийналия мъж, който взел дъска и нанесъл серия удари по главата, тялото и крайниците на Ахмед, като му причинил множество кръвоизливи в тялото и крайниците. След побоя Дончо Д. се прибрал в постройката и легнал да спи. На сутринта извикал спешна помощ, като лекарите само констатирали смъртта на 47-годишиния пастир.

Пред съда защитата на Дончо Д. представи доказателства, че 39-годишният мъж работи на трудов договор, грижи се за болния си баща, непълнолетното си дете и е с чисто съдебно минало. Адвокатът му изтъкна процесуалното поведение на обвиняемият – той е извикал спешна помощ, направил е частични самопризнания и не е избягал от местопрестъплението. Защитата обясни, че преди извършване на престъплението между пийналия Дончо и Ахмед е имало словесна конфронтация.

От държавното обвинение коментираха, че доказателства за трудовата ангажираност на Дончо във Варна само показват, че болният му баща може сам да се грижи за себе си и за наброяващо над 100 овце стадо, след като синът му ходи на работа в града.

Варненският окръжен съд, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство, прецени, че са налични достатъчно доказателства да се направи обосновано подозрение, че Дончо Д. е съпричастен към деянието, в което е обвинен. Предвид тежестта на престъплението и предвиденото наказание - „лишаване от свобода“ за не по-малко от 15 години, съдебният състав счете за реална опасността лицето да се укрие и да извърши престъпление. Съдебният състав посочи, че предвид съдебната практика на Върховния касационен съд употребата на алкохол е несъвместима с възможността престъплението да е извършено в състояние на физиологичен афект. Предвид всичко изложено, Варненският окръжен съд определи на Дончо Д. най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд, като в този случай делото ще се разглежда на 26.05.2020 г.

c