Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Как да изчислим телесната си маса

Европейският ден за борба със затлъстяването е най-подходящият момент да изчислим как се отрази на фигурата ни близо двумесечния престой у дома и дали е необходимо да предприемем мерки, за да възвърнем самочувствието си.  

Здравословното хранене, добрата физически активност всеки ден и редовното контролиране на килограмите ни са крачка към постигане на желаната форма. Поддържането на тегло в нормални граници е основният критерий за оценка на баланса между приема на храна и изразходването на енергия. Добре е да избягваме храни с високо съдържание на мазнини и захар и да разпределим правилно дневните хапвания, за да намалим риска от наднормено тегло и затлъстяване. Прилагането на много нискокалорийни диети и гладуване също е вредно. Здравословното отслабване е с не повече от 0,5 кг. на седмица.

Принципно теглото зависи от пола, ръста, възраста и някой наследствени фактори.

За да изчислим нашият индекс на телесната маса (ИТМ) е нужно само да разделим теглото(кг) си на височината (м). Ако индексът на телесната  маса е равен или по-голям от 25, се счита, че човек е с наднормено тегло. По-страшно става, ако този индекс прескочи 30. Това се смята за затлъстяване.

Другият метод, на който все повече лекари се доверяват е измерване на обиколката на талията. При жените тя трябва да е под 80 см, а при мъжете – под 94 см. Тогава рискът за нашето здраве е нисък. При стойности над 102 см при мъжете и над 88 см за жените здравния риск значително се повишава.

Хубаво е да знаем, че за здравословно се приема това тегло, което се свързва с нисък здравен риск и обуславя добрата работоспособност и дълголетие.

А иначе, Европейски ден за борба със затлъстяването се чества за първи път от 2009 година. Негови основатели са Националният форум за борба със затлъстяването във Великобритания и Белгийската асоциация на пациентите със затлъстяване.

Броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване в цяла Европа непрекъснато се увеличава. Това е причината поне веднъж годишно инициаторите на кампанията да ни  провокират, да ни  накарат да помислим за себе си, за собственото си здраве  и риска от сърдечно-съдови заболявания, ортопедични заболявания, заболявания, свързани с обмяната на веществата, ако не променим начина си на живот.

През последните години затлъстяването се превръща в пандемия не само сред възрастното население, но и сред децата и младежите в Европа. Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски държави между 30%и 80% от хората над 18 години са с наднормено тегло. То е причина за за редица хронични заболявания  като високо кръвно налягане,мозъчен инсулт, исхемична болест на сърцето, диабет, хормонални нарушения, ставни заболявания и др..

c