Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Избират новия окръжен прокурор на Добрич

Конкурсът на избор на нов окръжен прокурор на Добрич ще се проведе утре - 20 май, сряда .

Комисията по атестирането и конкурсите към прокурорската колегия на ВСС обяви списък на допуснатите кандидати за длъжността „Административен ръководител” на окръжна прокуратура – Добрич. Три са кандидатурите за поста, става ясно от сайта на Висшия съдебен съвет.

За нов мандат кандидатства бившият окръжен прокурор Пламен Николов. Другият кандидат е Радослав Бухчев – прокурор в Окръжна прокуратура-Добрич. За поста претендира и Станислав Георгиев – следовател в СлО в Окръжна прокуратура – Добрич. И тримата са допуснати до конкурса.

Двама от тях – Пламен Николов и Станислав Георгиев са завършили “Право” в Техническия университет във Варна, а Радослав Бухчев – във Висшия институт на МВР-София.

Тримата са представили концепция за стратегическо управление на окръжната прокуратура в Добрич и декларации за имотното си състояние и произхода на средства.

Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия на ВСС излезе със становище за притежаваните нравствени качества на тримата. Обобщеният им извод е, че тримата спазват изискванията, регламентирани в Кодекса за етично поведение на българските магистрати и притежава необходимите нравствени качества, за да бъде назначен на длъжността „административен ръководител – окръжен прокурор“.  

Припомняме, че конкурсът се забави поради необходимостта от атестиране на бившия вече окръжен прокурор Пламен Николов. Комисията по атестирането и конкурсите при прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възложи извънредното му атестиране и отложи произнасянето по допустимостта на тримата кандидати за участие в процедура за избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура Добрич. По-късно Николов получил комплексна оценка „много добър” при атестацията. 

c