Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В Добрич приемат документи за подкрепа на бизнеса и гражданите

Приемат се документи от представители на бизнеса и граждани от Добрич, които желаят да се възползват от икономическите и социални мерки през периода на извънредното положение, приети с решение на Общинския съвет. Това става ясно от заповеди, издадени от кмета на Общината Йордан Йорданов.

Според тях документи се приемат от 15 май до 30 юни т. г. Те могат да бъдат подавани по няколко мерки:

- По мярка: Намаляват се с петдесет процента дължимите наеми за целия период на извънредното положение за всички търговци-наематели на общински обекти на територията на Община град Добрич, чийто месечен оборот от търговска дейност е намалял с минимум петдесет процента в резултат на приетите нормативни ограничителни мерки.

- По мярка: Освобождават се изцяло от заплащане на дължимите наеми за целия срок на обявеното извънредно положение всички търговци-наематели на общински обекти на територията на Община град Добрич, чиято търговска дейност е преустановена в резултат на приетите нормативни ограничителни мерки.

- По мярка: Намалява се еднократно с петдесет процента дължимата за един месец наемна цена на общинско жилище при условие, че поне един член от семейство или домакинство с установени жилищни нужди е с прекратено трудово правоотношение и е регистриран в „Бюро по труда“ през периода на извънредното положение, с изключение на наемите, заплащани по Закона за хората с увреждания и отпускането на целеви помощи по чл. 72, т.5 (наем на общинско жилище).

Утвърдени са формуляри-образци на заявления за кандидатстване по мерките. Документите се подават в Информационния център на Община Добрич.

c