Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

От 1 август „Екопак“ поставя 480 контейнера за опаковки на 160 места в Добрич

Дружеството за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екоколект“ АД е заявило желание да прекрати по взаимно съгласие договора си с Община град Добрич, сключен преди 5 години.

В същото време друга българска организация - “Екопак България“ АД, предлага да изгради в Добрич своя система за разделно събиране, става ясно от докладна записка, която ще бъде разгледана на сесията на Общинския съвет на 26 май.

Досегашният договор трябва да бъде прекратен на 31 юли 2020 година, а новият да влезе в сила от 1 август.

В писмо до кмета на Община град Добрич от „Екоколект“ посочват, че през последната година организацията обслужва системи със значително по-голям брой жители от съответстващия на пазарния й дял. Това препятствало други подобни организации да достигнат необходимия според закона минимален брой жители, обхванати в системи за разделно събиране.

Системата на „Екоколект“ стартира преди 5 години с два вида контейнери тип „Иглу“ – жълт и зелен, за събиране съответно на опаковки от пластмаси, хартия и картон, и стъкло. Общо към днешна дата наличните и обслужвани точки за събиране на отпадъци от опаковки на територията на града са 152.

От „Екопак“ предвиждат да поставят три вида контейнери тип „Иглу” от 1500 литра – жълт за събиране на отпадъци от пластмасови и метални опаковки, син – за събиране на хартиени и картонени опаковки и зелен – за събиране на отпадъци от стъклени опаковки.

На територията на Добрич ще бъдат разположени общо на 480 цветни контейнера, групирани в 160 точки на утвърдени от Общината места. Общият обем, който ще предостави фирмата, е 720 000 литра. Дружеството предлага и инициативи за повишаване на информираността на гражданите за ползите от разделното събиране.

Предвиждат се и кампании, насочени към деца и ученици - „Стара хартия за нова книга“ и „Рециклиращо училище“.

Снимка: ecopack.bg

c