Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Честит професионален празник на музейните служители!

18 май е Международния ден на музеите.  За първи път се чества на 18 май 1978 г., а решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят.  Празникът има за цел да повиши общественото възприятие на ролята на музеите в развиващото се общество.

В древна Гърция „мouseion” (музей), наричали храмовете или местата, посветени на музите, покровителки на изкуствата. В модерната си форма музеят възниква през Ренесанса като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи. С течение на времето успява да се превърне в място, където се изследват и съхраняват различни експозиции, чрез които можем да се докоснем до културно-историческото наследство, да опознаем, осмислим и оценим историческото минало.

На 18 май се състои и Европейската нощ на музеите, когато изложбни и  концертни зали, музеи и ателиета отватят врати, а прожекции и разнообразни арт прояви, посветени на Европейската нощ на музеите радват почитателите на изкуството.

Традиционен организатор на проявата е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. В България денят се отбелязва от 2004 година.

Европейската нощ на музеите има за цел да насочи общественото внимание към културното наследство и да привлече нова публика.

В света съществуват музеи на почти всичко: музей на транспорта, музей на виното, музей на детството, както и странни такива, като международен музей на тоалетните, международен музей на шпионажа и др.

c