Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ресторантьори от Балчик: Много ни липсват в момента румънските туристи

Браншът подкрепя изцяло намаляването на ДДС на 9%

Пъстра, оживена и съвсем лятна изглежда в неделния ден крайбрежната алея в Балчик. Заведенията на открито, летните тераси, капанчетата и магазините вече приемат първите си клиенти. За съжаление обаче най-многобройните и най-желани гости – тези от Румъния, ги няма, тъй като границите са затворени заради пандемията.

За Про Нюз Добрич собственици на ресторанти споделиха, че в момента румънските туристи им липсват много. Те са основен контингент на заведенията и хотелите в Белия град, най-вече през уикендите и по празници. По думите на местните хора, гостите от северната ни съседка харесват българската кухня, рибните ястия, обслужването и по-ниските в сравнение с Румъния цени. Затова бизнесът край морето се надява ограниченията да паднат по-скоро.

Пред БНР министърът на транспорта Росен Желязков заяви днес, че следващата седмица България ще договаря с Румъния, Гърция и Сърбия условията за преминаване през граничните пунктове.

В Балчик смятат, че румънците ще тръгнат към Северното Черноморие до две-три седмици и ще напълнят заведенията, които в момента са доста празни. Желаещите да хапнат на открито, току до вълните, са малко, въпреки че цените са същите, като миналогодишните.

Рибената чорба се предлага за 4.50 – 4.80 лева. Порция миди натюр е на цена 9 лева, цацата е 5 лева, пържените попчета – 8 лева, а сафридът – 10 лева. Шопската салата струва 5.50 лева, а гръцката – 7. Ресторантите привличат посетители и със специалитети с чернокоп, лефер, калкан, карагьоз, рапани, лихмус.

Собственици на заведения бяха категорични, че намаляването на ДДС-ставката от 20% на 9% е много добра стъпка, с която бизнесът ще изсветлее. Освен това ще се даде възможност цените да не скачат, въпреки че продуктите и консумативите вече струват по-скъпо, а разходите растат. Местата за сядане пък са с 30% по-малко заради разреждането на масите и спазването на мерките за безопасност.

Иначе рибният пазар в Балчик днес предлагаше три-четири вида прясна риба. Хората купуваха хамсия на цена между 2 и 3 лева за килограм, попчета за 4-5 лева и дребен карагьоз за 6 лева.

c