Общество

Днес отбелязваме Международният ден на детския телефон на доверието -116 111

Денят се отбелязва от 2007 г. по инициатива на Международното обединение на детските телефони на доверието (СНI), официално признато от Комитета на ООН по правата на децата. Идеята за детския телефон на доверието е на проф. Джеро Билимория от Института за социални науки (ТISS) в Мумбай, Индия, която през м. юни 1996 г. започва да работи по проект на института като социален работник с децата на улицата. Тогава тя създава безплатен тефон на доверието, на който доброволци помагат на деца в нужда, обадили се за помощ.

Международното обединение на детските телефони на доверието е основано през 2003 г. в Амстердам, Холандия, на среща на представители на 49 детски телефони на доверието от целия свят, в която участва и проф. Джеро Билимория.

Важно е да се знае, че телефонът на доверието освен безплатен, е денонощен и анонимен. Екипът на Националната телефонна линия за деца у нас ( НТЛД ) 116 111 се състои от психолози, социални работници и педагози. Това са високо квалифицирани специалисти, които реагират адекватно и навреме на подадените сигнали.  Те са готови да изслушат всяко обаждане на дете или родител, да обсъдят въпросите, които ги вълнуват или притесняват. Консултантите са подготвени да оказват съдействие на децата по различни теми. Ако детето няма възможност да се обади по телефона или не желае, може да изпрати e-mail или да зададе въпрос на електронната страница на НТЛД.

Понякога е трудно човек да сподели това, което го притеснява, но точно в такива моменти е важно да знае, че има към кого да се обърне.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *