Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Честит празник на всички, работещи в сферата на телекомуникациите и информационното обслужване!

От време оно, човечеството непрестанно търси начини да се се самоусъвършенства – в това число и в телекомуникациите. Раждат се нови идеи,  изобретяват се различни начини, форми и средства за общуване и обмен на информация. Като тръгнем от огъня, като средство за комуникация, минем през птиците, вестоносците, телетипите, телеграмите и стигнем до най-съвременните технологични устройства. Общуването  - емоционално, професионално, чисто човешко, освен лице в лице, днес е немислимо без високотехнологичното взаимодействие.

И за да можем да работим и живеем, разделени от океани, планини, континенти, телекомуникациите и информационното общество ни помогат. Затова днес празнуваме заедно техния световен ден.

Международния ден на телекомуникациите се чества от 1969 година на 17 май, по случай основававнето на Международния съюз по далекосъобщенията и подписването на първата Международна телеграфна конвенция през 1865 г. Денят е определен с резолюция на Генералната асамблея на ООН.

На 27 март 2006 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, която обявява 17 май и за Световен ден на информационното общество. През ноември 2006 г. Конференцията на пълномощните представители на Международния съюз по далекосъолщенията в Анталия, Турция, решава да обедини двете събития на 17 май като Световен ден на телекомуникацията и информационното общество. Идеята е да се фокусира вниманието към възможностите на Интернет и други съвременни комуникационни технологии.  

Днес непрестанно изникват технологични нововъденеия, които правят  процеса на общуване още по-лесен, по-достъпен и многопластов. Размяната на информация има неограничени възможности. Важно е обаче да не жертваме природата и нейните обитатели в името на високите технологични процеси и нашето удобство, а да намерим баланса, за да направим света една идея по-добър.

c