Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Прибират "спящите акции" на 2.5 млн. собственици

Собствениците на акции, придобити по време на Масовата приватизация, трябва да прехвърлят книжата си към инвестиционен посредник

Държавната хазна ще прибере „спящите акции“ от масовата приватизация, в случай че хората не си ги потърсят и не започнат да осъществяват операции с тях. Това предвижда законопроект за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от „Централен депозитар“ АД, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Законът касае т.нар. „спящи акции“ от масовата приватизация, с които след придобиването им собственикът не е осъществил никакви операции. С проекта се дава възможност в срок от една година собствениците на такива акции да ги прехвърлят от „Регистър А“ в „Централен депозитар“ АД - към избран от тях инвестиционен посредник, след което да бъдат записани в „Регистър Б“.

Предвиден е гратисен период от две години - след извършване на прехвърлянето към инвестиционен посредник, през който посредникът няма да събира такса „съхранение“. Заплащането на на такса ще бъде изисквано след изтичането на този срок, в случай че притежателят не предприеме действия за да продаде книжата си.

Ако до една година от приемане на закона, собствениците на „спящи акции“ не ги запишат към някой инвестиционен посредник, те ще бъдат прехвърлени в специално създаден за целта инвестиционен фонд. Срещу „спящите акции“ хората ще получат дялове от този фонд. След това собствениците ще имат възможност в рамките на 5 години да поискат от фонда обратно изкупуване на получените дялове, но не по-рано от изтичане на 1 година от получаването им, или да заявят, че искат да продължат да притежават дялове от фонда.

След изтичане на 5-годишния срок, за хората, които не са заявили, какво искат да правят с дяловете си, ще бъде определена тяхната парична равностойност и те ще имат срок от още 5 години да я получат. Ако не го направят парите ще бъдат внесени в държавния бюджет.

Проектът предвижда подобен ред и за акциите от масовата приватизация, които не се търгуват на фондовата борса. Собствениците им ще трябва да се явят пред инвестиционен посредник, за да актуализират данните си. Ако не го направят до 1 година, акциите ще бъдат прехвърлени в портфейл, управляван от управляващо дружество. Ако до 5 години след това хората не са се свързали с управляващото дружество, то ще бъде длъжно да продаде тези акции. Още 5 години след това собствениците на акциите ще могат да получат парите си, но ако не отидат, за да си ги вземат, те ще бъдат прехвърлени в държавния бюджет.

Решават съдбата на 2 млн. бонови книжки от масовата приватизация

2 милиарда лева е общата стойност на всички "спящи акции"

„Спящите акции” от масовата приватизация, с които не са предприемани никакви операции в продължение на много години са с номинална стойност около 2 млрд. лв. и са собственост на около 2,5 млн. акционери, пише в мотивите към законопроекта за книжата в „Централен депозитар“ АД. Често собственикът на акциите е починал, но наследниците не са ги записали на свое име.

Същевременно в мотивите правилно е записано, че „акционерите на публичните дружества нямат икономически интерес да се разпоредят със собствеността си поради ниските пазарни цени, високите транзакционни разходи и/или липсата на търсене за книжата“. На как това ще се промени като се сложи срок от 1 година хората да продадат акциите си, не става ясно.

Предварителните очаквания са около 20% (или около 500 хил. акционера) от собствениците да прехвърлят ценните си книжа към инвестиционен посредник или техните наследници да ги запишат на свое име, пише в мотивите към проекта. При активно опериране с тези книжа оборотът на фондовата борса ще се повиши с около 100-150 млн. лв., или с около 35%. Това се очаква да доведе до увеличаване приходите на инвестиционните посредници и „Българска фондова борса“ АД с около 35%, или с около 10 млн. лв.

Ще има нужда от първоначален разход за създаването на инвестиционния фонд за непотърсените акции, пише още в мотивите на законопроекта. Средства са необходими за първоначален капитал на фонда (500 хил. до 1 млн. лв.) и за финансова оценка на акциите (450 хил. лв. - 90 дружества по 5000 лв. за оценка на дружество).

Източник: ТРУД

c