Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Новите заразени с Covid-19 у нас - 20 жени и 10 мъже

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев - по различен от обичайния до този момент начин, по време на сутрешния брифинг днес.

Изследванията с арти PCR са 1161 за денонощието. Общо извършените до този момент тестова са 63470.

Едно от най-положителните неща, извършеи до този момент е, че повечето болници у нас изградиха лаборатории за PCR изследвания, заяви проф. Кантарджиев.

37 са нови потвърдени положителни случаи на Covid-19 за деня. От тях, в болница са 10.

Общият брой на потвърдените в страната е 2174. Активните случаи са 1497.

Разпределение но новозаразените (по области):

Разпределение на новозаразените (по области):

София (23 случая), Пазарджик (3 случая), Благоевград (2 случая), Видин (2 случая), Плевен (2 случая), Кюстендил (1 случай), Пловдив (1 случай), Смолян (1 случай), Сливен(1 случай), Ямбол (1 случай).

От новозаразените през изминалото денонощие - жените са 20, а мъжете - 17.

Общо 131 са заразените до момента деца, от тях под 11 години са 73 %.

Общо 23-ма служители от медицинския персонал са заразените до момента.

573 излекувани. 28 за изминалия ден.

Нови 3-ма са починалите през изминалото денонощие. Във ВМА - 76-годишна жена с хронично обструктивна белодробна болест, и двама мъже на по 67 години в Ямболската болница - единият с артериална хипертония, а вторият със сърдечно-съдово заболяване и с два стента

Професор Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и зам.-председател на Националния оперативен щаб:

Вече над 70 дни Щабът съобщава данните за коронавируса, но се наблюдават проблеми. Като най-възрастен от Щаба, мога да кажа, че когато заплахата е овладяна - доста специалисти се изказват.

Не сме плашили никого с анализа, който правихме. Казвали сме само истината. Цифрите сами говорят, че в нашата страна заболелите и починалите са по-малко Някой може да каже, че не правим тествания. Но според данните, правим достатъчно за нашия ресурс.

Въведените у нас мерки не бяха драконовски. Нямаше забрана за излизане - да си купиш хляб и сирене. В България мерките не бяха строги, но бяха навреме. Не трябва да правим така (като приказката за влсите - бел.ред.) "да се удавим" на брега на Дунав.

Доста хора от излекувалите се отделят още от вируса. Не можем да си позволим да ги пуснем в обществото.

Посланията на Щаба и на моите колеги в последните 10-11 седмици са на базата научен анализ. Целта ни е била да направим така, че при нас нещата да са малко по-леки от това, което се случи на някои други държави. Такива, които са ни били пример дори в медицинско отношение и в здравеопазването.

 Какво още сподели проф. Тодор Кантарджиев, вижте във видеото:

 

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/563027537930643/
c