Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Медена къща „Михови“ бори кризата с онлайн търговия

Полина Милчева: Коронавирусът е възможност да облекчим Земята от консуматорските си навици

„В седмиците на изолация имахме доста повече онлайн поръчки, в сравнение със същия период в минали години. При други обстоятелства не работим толкова много през интернет магазина ни. Нагодихме се спрямо ситуацията и мисля, че добре излизаме от кризата“, сподели за Про нюз Добрич Полина Милчева от семейната фирма на производителите на мед и пчелни продукти „Медена къща Михови“. Те се грижат за над 220 кошера , а добричлии познават и ценят изделията им от години.

Полина смята, че медът сега е търсен много, защото хората си дават сметка, че това е чист продукт от природата. Той е много полезен, ако организмът трябва да се бори с нещо.

„Приемахме поръчки и по телефона, не само онлайн. Освен мед се търсеха и всички други продукти – пчелен прашец, прополис, клеева тинктура.  АПИ-комплексът също се продава много – това е комбинация от мед, прополис, прашец, пчелно млечице и търтееви личинки. В един момент даже имахме проблем с опаковките и спирта, с който се прави тинктурата, защото са вносни и нямаше доставки“, разказа пчеларката.

Според браншовици медът тази година ще бъде по-качествен заради чистия въздух – следствие от спрялата икономика. Може и да има нещо вярно в това, казва Полина.  Тя допълни, че фирмата им е избрала директната връзка с потребителя и хората са убедени в качеството на продуктите й. Бизнесът им е устойчив, тъй като е граден бавно, година след година, а клиентите са им и приятели.

Към момента годината е добра за бранша, пчелните семейства са развити нормално, посочи Милчева. По думите й дъждовете, които паднаха напоследък, са били много важни за пчеларите, тъй като сушата затруднява отделянето на нектар от растенията. „Реално нямаше зима и малко на кантар беше работата, защото пчелите са активни и консумират от запасите си. Бяхме притеснени, но към момента нещата изглеждат добре“, допълни Полина.

Тя смята, че в днешната криза бизнеси и производства ще пострадат, защото хората няма да могат да си позволят много неща. Според нея обаче българите имат потребителска култура и пчелните продукти и медът ще присъстват в пазарската им кошница.

„В изолацията има и добри неща. Оздравително беше това да няма хора и коли по улиците, пречистващо беше за природата, въпреки че на никого не му беше приятно. Смятам, че оттук насетне ще отпаднат някои неустойчиви производства, които са били абсолютно излишни на тази земя. Нискокачествени, пластмасови неща. Така ще й олекне на Земята. В последно време мислехме консуматорски, купувахме напълно излишни неща и акумулирахме отпадъци, които ще ни надживеят. Така го усещам, сега просто имаме възможност да облекчим Земята от консуматорските си навици“, сподели личната си философия Полина.

c