Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Кошмарен суховей и над област Добрич

Времето и днес ще бъде топло - до горещо в следобедните часове. Ще им значителна облачност, с висока концентрация на прах от Сахара. Валежи не се очакват. 

В редица региони на страната, през вчерашния ден бе наблюдавано природното явления суховей - във Великотърновско, София, Кюстендил, Враца и Югоизточна България.

Явлението е причина за създалата се синоптична обстановка, довела до повишение на температурата на много места над 30º С и понижение на относителната влажност на въздуха под 30%, при скорост на вятъра над 5 m/s, разясниха от НИМХ. 

Днес вятърът ще се ориентира от северозапад и ще бъде до умерен. Сутрешните температури в района на област Добрич варираха между 17 (по Черноморието) до около 20 градуса (във вътрешността. През деня се очаква термометрите отново да отчетат стойности между 27 и 32 градуса, според прогнозата на НИМХ.

Над Черноморието ще има значителна средна и висока облачност. Ще духа до умерен северозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от изток.

Максимални температури на въздуха: 23°-28°. Температурата на морската е 14°-16°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще има значителна средна и висока облачност. Ще духа умерен, по високите части на Рила и Пирин силен запад-северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра - около 24°, на 2000 метра - около 16°.

В неделя ще бъде със значителна, предимно висока облачност. В по-голямата част от страната температурите ще останат по-високи от обичайните за втората половина на май: минимални – между 13° и 18°, максимални – между 28° и 33°.

Вятърът ще бъде от север-северозапад, слаб до умерен. В началото на следващата седмица в по-голямата част от страната температурите ще бъдат все още по-високи от обичайните; по-хладно ще бъде по Черноморието.

Повишава се вероятността за превалявания, но в понеделник ще са на отделни места, главно в планинските райони в Западна България, във вторник на повече места в северозападната половина от страната. Възможна е и гръмотевична дейност. 

Снимката е илюстративна

c