Новини Общество

Днес е Международният ден на светлината

16 май е обявен от ЮНЕСКО за Международния ден на светлината. Целта му е да разкрие значението, ролята и мястото на светлината за живота на Земята. Денят  е по инициатива на голям консорциум от научни институции и ООН и включва много участници от научни общества и съюзи, образователни институции, технологични организации, неправителствени асоциации и партньори от частния сектор.

Стремежът е да се изясни значението на светлината и светлинните технологии за устойчивото развитие и намиране на решения за глобалните предизвикателства в енергетиката, образованието, стопанството и здравето.

Светлината е ключов инструмент за създаване на иновации и технологии в медицинските изделия, високоскоростен интернет, енергийно ефективно осветление, сензори с висока чувствителност, спестяване на онлайн данни, опазване на културното наследство, възобновяема енергия и много други.

Традиционно, програмата на Международният ден на светлината – 16 май, включва различни събития в много области – от астрномията, оптиката и фотониката до съвременните технологии за осветление и въздействието на светлината върху хората, животните и растенията..

Ежегодно у нас, виртуална и картинна изложба „Здравейте, Слънце и звезди!”- по случай празника на светлината, организира и варненската обсерватория “Николай Коперник”.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *