Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

16 май – Световен ден на истинската храна

Днес отбелязваме Световния ден на истинската храна.

Той възниква по инициатива на известния готвач Джейми Оливър, който е един от най-известните британски експерти и едно от най-обичаните телевизионни лица. Готвачът има собствено шоу, с което тръгва по света. Според сайтът 24kitchen.bg, който  разказва биографията на тв готвача, началото е през 2004 г., когато Джейми Оливър, възмутен от лошото качество на храната във великобританските училища, се заема с едно от най-амбициозните си начинания. Той се връща в училище, за да образова и мотивира децата и работниците в кухнята да готвят и да се хранят със здравословни ястия вместо с полуготовите храни, с които са свикнали. Джейми стартира национална кампания, наречена „Храни ме по-добре” и онлайн петиция за подобряване на храната в училище. В резултат правителството отпуска средства за подобряване на качеството на храната в столовете, за обучение на готвачите и за ново кухненско оборудване. Освен това  Джейми работи и с една от топ веригите супермаркети във Великобритания, съветвайки ги как да подобрят качеството и асортимента на предлаганата храна.

Главният проект на Джейми за 2008 г. е „Министерството на храната на Джейми” – телевизионна поредица, която показва как хора, които не могат да готвят, могат да бъдат насърчени да го правят. Поредицата, заснета в Ротердам, изследва как приятели, роднини и колеги могат да бъдат вдъхновени да си разменят рецепти и да готвят, използвайки пресни продукти. Освен това разположеният в центъра на града и основан от Джейми център „Министерство на храната” предоставя информация, готварски уроци и съвети на хората, които искат да се откажат от готовата храна и полуфабрикатите.

Международното движение Food Revolution Day, в което участват готвачи, родители, учители, компании и активисти, подкрепя фондацията на Джейми Оливър, която прави десетки акции по света - обучение на безработни и социално слаби млади хора, уроци по готвене за различни възрасти, кампании за промяна на хранителната политика в училищата, курсове по градинарство за деца.

В България денят е отбелязан за първи път през 2013 г.

c