Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Жителите на област Добрич се включват в броене на врабчетата

За четвърта поредна година Българското дружество за защита на птиците организира броене на врабчетата в България.

В кампанията, която стартира през 2017 година, се очаква да се включат стотици доброволци, между които и няколко десетки добруджанци, каза за Про Нюз Добрич Михаил Илиев от БДЗП. Добричлията съобщи, че през последните 15 години популацията на врабчетата е намаляла с около 30%. Затова дружеството се надява да въвлече повече граждани в броенето, за да се обърне внимание на проблема.

Самото преброяване ще се осъществи на 16 май – събота, от 9 до 12 часа. Всеки желаещ да се включи, все още може да се регистрира в сайта Vrabcheta.bg. „Очакваме да вземат участие и семейства с деца, защото това ще бъде и полезно за малките, и забавно. Става въпрос за 10 минути през този часови диапазон, в който доброволците могат да преброят птиците, които видят от своите тераси, в градинките, парковете, тихи улици и въобще където пожелаят“, обясни Илиев.

От всички регистрирани, най-голям е делът на домашното врабче. Почти не се променя и числеността на полското врабче, като регистрираните такива са между 18-29% от всички наблюдавани.  Най-малък относителен дял заема испанското врабче, съобщават от БДЗП.

Различен е броят на населените места, от които се провежда преброяването, като средно е около 100.

Орнитолозите ще използват резултатите от преброяването на врабчетата, за да анализират тенденциите за разпространението на вида в страната.

Снимка: vrabcheta.bg, Георги Герджиков

c