Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

БЧК-Добрич подновява курсовете за спасители и за долекарска помощ

След края на извънредното положение в страната БЧК подновява курсовете си за спасители и за оказване на долекарска помощ, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов. Заниманията стартират от 18 май.

„Курсовете за спасители бяха започнали в началото на март с две групи от по 10 човека, но заради кризата с коронавируса те бяха спрени. Преустановено беше и обучението за долекарска помощ на работното място и за кандидат-водачи на МПС“, поясни д-р Еринозов. Годишно в БЧК задължителен курс минават около 1700 бъдещи шофьори. 

Директорът на червенокръстката организация в Добрич обясни, че вече са изпълнили указанията на централата си какви мерки трябва да се вземат, за да стартират обученията. Учебните зали  са пригодени с разстояние между столовете, осигурени са предпазни средства и дезинфектанти.

Спасителите провеждат теоретичната част на обучението си в БЧК, а практическата от години се прави в басейн „Русалка“. Необходими са над 20 часа практика. „Стопанинът на басейна също трябва да обезпечи мерки за сигурност, които са свързани предимно със съблекалните и баните, защото водата си се дезинфекцира“, посочи д-р Еринозов. В момента обаче комплексът не работи и БЧК ще търси други варианти.

Годишно Червеният кръст в Добрич обучава между 50 и 70 нови спасители. Иначе всяка година около 150 действащи спасители минават на проверовъчен изпит. „Ние им издаваме документ и с него и с основното си свидетелство работодателят ги наема. И когато тръгнат контролните органи на проверки по плажовете, им искат точно тези документи“, каза директорът на БЧК.

За провеждането на курсовете на организацията винаги се изготвят графици, които тази година са се сринали заради кризата и сега ще трябва да се преструктурират.

c