Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Министър Ангелкова: Чадър с два шезлонга - на площ от 20 кв. м

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с представители на туристическия бранш от Добрич и Варна. В срещата участваха областният управител на Добрич Красимир Кирилов, директорите на РЗИ Добрич д-р Светла Ангелова, и на ОД на МВР старши комисар Никола Панчев.

Пред туристическия бранш министър Ангелкова разясни предложенията на министерството към туристическия бранш. Тя сподели, че се работи в две основни направления – едното е на ниво Европейска комисия, постигане на договореност за пътувания в рамките на ЕС, както и възможността да се издават ваучери на потребители, закупили почивка със срок на валидност до 24 месеца. Министър Ангелкова сподели също, че тя заедно с колегите й министри на туризма в Гърция, Испания, Италия, Кипър настояват за създаване на фонд на европейско ниво с цел гарантиране на пътуванията. Така ще се осигури ликвидност на икономическите субекти от сектор туризъм и ще се гарантират правата на потребителите на туристически услуги, подчерта Ангелкова. Тя накратко разясни предложенията, които министерството има към отделните сектори в туризма – плажове, заведения, хотели. Посочено бе, че чадър с два шезлонга трябва да заема площ от 20 квадрата. За месец юни се позволява спасителите на постовете да бъдат по един или плажовете да се обслужват от мобилни групи.

Министърът на туризма сподели още, че няма да се поставят по карантина хотелите при възникване на случай, но всяко място за настаняване трябва да има отделна стая за поставяне на гости под карантина. Към момента изхранването на туристи става само на открити тераси и в градини, като се следи заболяемостта и при съгласуване със здравните власти ще могат да се отворят и ресторантите. „Работим активно с колегите от другите страни за уеднаквяване на здравните протоколи. Препоръките на Европейската комисия от вчера са за поетапно отваряне на границите. В момента в целия ЕС правилата са едни и същи. До края на месеца ще се постараем да бъде разработена декларация за пътуване на собствен риск, която ще е правило и всеки декларирал неверни данни ще носи отговорност, а глобата е в размер на 5 000 лв.“ – каза министър Ангелкова. Навсякъде трябва да има осигурена дистанция, да има на разположение дезинфектанти и да се извършва дезинфекция на общите помещения, добави още министърът.

c