Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Галерията показва изложба №1 в условията на пандемия в Добрич

От днес - 14 май 2020 г., Художествена галерия в Добрич отново отваря врати за посетители.

В Зала №1 е подредена първата "пандемична" изложба - "Портрети и автопортрети". Платната представят образите на художници, както и техни колеги и приятели. В експозицията са включени няколко поколения автори - всеки със свой различен, неподражаем стил и майсторство.

От ръководството информират, че всички посещения в галерията ще се извършват при стриктно спазване на здравните и хигиенните изисквания.  Посетителите трябва да бъдат с предпазни маски, а при влизане в сградата се извършва задължителна дезинфекция. Придвижването в галерията се извършва при спазване на необходимата социална дистанция от 1,5 м.

„Портрети и автопортрети“ включва няколко поколения автори със свой различен, неподражаем стил и майсторство. Тя показва развитието на портрета от началото на ХХ век до наши дни, като жанр отразява по особено непосредствен, но все пак деликатен начин, промените във възгледите и естетическите критерии на своето време.

Посетителите ще могат да видят портрет от класическия жанр – т.нар. официален портрет, портретна композиция или групов портрет, както и автопортрети на художници.

Творците имат свободата да разработват портрети в различните жанрове и видове на визуалните изкуства – пластика, живопис, графика, рисунка, илюстрации, компютърна анимация, принт и пр. "Ние сме подбрали само малка част от фонд „Живопис“. В картините се вижда творческият свят, обстановката, в която работят и живеят творците и техните модели, и най-вече се проявяват ония вътрешни отношения и емоционални връзки, които съществуват помежду им. Това е опит чрез портрета да се намери визуалната художествена форма на познание и себеопознаване на твореца и неговата вселена", коментираха специалистите от културното учреждение.

Галеристите споделиха, че Изложбата е опит за обобщен панорамен творчески портрет на изобразителното изкуство, носещ отпечатъка и образното послание на художниците, но имащ и своето историческо значение.

c