Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Две награди за ученици от Добрич на Националната олимпиада PICTA SCRIPTA

Обявиха отличените творби от второто  издание на Националната олимпиада за творческо писане PICTA SCRIPTA.

Две от номинираните млади литературни пера - в отделните категории, са възпитаници на добричката гимназия "Райко Цончев", споделиха от ръководството на учебното заведение.

Националната олимпиада за творческо писане на есета по изображения „PICTA SCRIPTA“, се провежда за втора година. Конкурсът е организиран от Частна профилирана гимназия „Райко Цончев“ и Департамента за модерно обучение към Висше училище по мениджмънт.

Ученици от 8. до 12. клас от цялата страна изпратиха  тази година своите творби в жанра есе.  Това, което отличава „PICTA SCRIPTA“ от останалите конкурси за есета е, че се залага на по-високо ниво на мислене, основано на тълкуването на образи и символи.  Тук няма поставени теми, а изображения, съдържащи актуален проблем. Пишещият трябва да улови този проблем, да го формулира като заглавие и да изложи въздействащо своите разсъждения, основани на житейския му опит. Идеята и целите на олимпиадата са в синхрон с обучението, което се реализира в иновативната гимназия „Райко Цончев“, а именно младите хора да бъдат научени как да превръщат в личен опит всичко онова, което им се случва, на което са свидетели, което са прочели, видели, чули. Акцентът е и върху усвояването на цивилизационния опит на човечеството, върху формирането на концептуално мислене  и способност за разчитане на знаци от различен порядък.

По регламент младежите избират от три изображения, подбрани от организаторите - д-р Маргарита Христова - литератор, Надежда Иванова – историк и културолог  и Димитър Димитров – философ. Към всяко от трите изображения има ключови думи или израз, които пишещите могат да използват като оправна точка на разсъжденията си. „История в пламъци“ е ключовият израз към снимка на горящата катедрала „Нотр дам“ в Париж – изображение, което организаторите предложиха за писане на историческо есе. Освен историческо, учениците могат да пишат и литературно или философско есе.

Комисия от авторитетни преподаватели по литература, история и философия отличи есетата на следните ученици:

Категория  „Литературно есе“  

  • първото място е за Вяра Трифонова от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Пловдив
  • второто място е за Мириан Методиева от Национална Априловска гимназия в гр. Габрово
  • третото място е присъдено на Виктория  Недялкова от СУ “Максим Райкович“ в гр. Дряново

Категория  „Философско есе“

  •  първата награда е за Диляна Великова от СУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ в град Смядово
  • втората за Пресиана Стефанова от ЧПГ „Райко Цончев“
  • третата за Касандра Недялкова от СУ “Максим Райкович“, гр. Дряново.

Категория  „Историческо есе“  

  • първото място е за Елеонора Добрева  от СУ „Никола Й. Вапцаров“- гр. Петрич“
  • второто – за Васил Василев от ЧПГ „Райко Цончев“
  • Трета награда в тази категория не е присъдена

Организаторите са удовлетворени, че националната олимпиада „PICTA SCRIPTA“ набира все по-голяма популярност и очакват с нетърпение следващото издание през 2021.

c