Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Добричките каратисти излязоха на открито след няколко седмици онлайн тренировки

Спортистите от Карате клуб „Самурай“ в Добрич излязоха на открито след няколкоседмични онлайн тренировки. От няколко дни каратеките на Димитър Христов провеждат заниманията си на терените на СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

„Ние бяхме сред първите спортни федерации в страната, които започнаха онлайн тренировки. Заниманието вкъщи не е каквото трябва да бъде, разбира се. Гледах на един монитор как децата работят, но така не винаги мога да реагирам адекватно и да коригирам. Това продължи месец и нещо“, разказа Христов за Про Нюз Добрич.

С онлайн тренировки са били ангажирани 40-50 деца. Такива занимания обаче не са достатъчно пълноценни, но пък са ангажиращи. „Не всяко дете има добър компютър или място за трениране, но като цяло се получаваше. Имаше добър отзвук и от родителите. Те ми се обаждаха с молби да направя нещо, че децата им подивели, затворени вкъщи, и така започнахме. Трудничко беше, но мисля че беше успешна стъпка“, коментира президентът на клуба. 

При тренировките на открито се спазват строги правила. Каратистите са разделени на по-малки групи и са на по-голямо разстояние един от друг, а различните възрасти тренират в различни часове. Децата отиват  там по екипи, за да не се ползват съблекални. Христов посочи, че откритата спортна база на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ дава отлични условия за занимания. Тя беше реновирана миналата година и разполага с футболен стадион и волейболно игрище.

Не е ясно обаче кога напълно ще се възстанови спортният живот. Христов е председател на организационната комисия във федерацията и обмисля вариант държавните първенства да се проведат на открито – нещо, което до момента не се е случвало. Предстои целият спортен календар да се преработи и отново да се насрочат републиканските шампионати, които трябваше да се проведат на 4 и 5 април.

Звездата на клуба Пеньо Пенев пък пропусна Европейското първенство в Азърбайджан. Пропадна и участието на Балканското за деца в Истанбул.

„Календарът е пълен, ако всичко се освободи. Почти нямаме свободна седмица. Пеньо имаше около 10 международни участия тази година, по-комерсиалните може би ще се възстановят. Смятам, че състезания на закрито скоро няма да има. Трябва да се преориентираме на открито, но ще зависим и от времето“, каза Христов.

Спортът карате трябваше да бъде представен за първи път на Олимпиадата 2020, но и това се отлага. Единствената българка, която можеше да вземе квота за Игрите, е Ивет Горанова от Плевен. Последният квалификационен турнир в Париж на 8 май обаче се провали. 

c